Σε μια θάλασσα από πιγκουίνους με λευκή κοιλιά και σκούρα πλάτη, ένας ξανθός πιγκουίνος ξεχωρίζει. Ετσι, μερικοί τουρίστες διέκριναν σχεδόν αμέσως τον σπανιότατο αυτό πιγκουίνο με το παλτό από χρυσά πούπουλα.

Μοιάζει με αλμπίνο, όμως δεν πάσχει από αλμπινισμό. Το ασπριδερό χρώμα του οφείλεται σε μια γενετική ιδιαιτερότητα, η οποία τον κάνει να κινδυνεύει περισσότερο από τα αρπακτικά.

Το ιδιαίτερο αυτό πουλί ανακάλυψε σ’ ένα από τα Νότια Νησιά Σέτλαντ, στην Ανταρκτική, ο ερευνητής της φύσης Ντέιβιντ Στίβενς στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας οργανωμένης από το National Geographic. Το χρώμα αυτού του πιγκουίνου οφείλεται σε λευκισμό, μια μορφή ατελούς αλμπινισμού, ο οποίος οφείλεται στην απουσία μελανίνης.

Η φωτογραφία του ιδιαίτερου πτηνού έχει ήδη κάνει τον γύρο του Ιντερνετ. Η αντίθεση του μαύρου και του λευκού καμουφλάρει τους πιγκουίνους ώστε να προφυλάσσονται από τα αρπακτικά. Ως εκ τούτου, το ανοιχτόχρωμο παλτό μπορεί να είναι σημαντικό μειονέκτημα, καθώς τους κάνει πιο ορατούς τόσο από τα αρπακτικά όσο και από τη δική τους λεία. Εντούτοις, παρόλο που ο ιδιαίτερος χρωματισμός τους καθιστά το ψάρεμα πιο δύσκολο, έχει διαπιστωθεί πως τα πουλιά με λευκισμό αναπαράγονται κανονικά.