Τα καθεστώτα που είναι αυταρχικά ή έχουν τάσεις αυταρχισμού εμφανίζουν πολλά ελαττώματα, με τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες τους. Πρέπει όμως να το παραδεχθούμε: είναι ασυναγώνιστα στην ικανότητά τους να γελοιοποιούνται ανακαλώντας μακάβριες μνήμες. Ετσι, στην Ουγγαρία η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αναθεώρησε με τον δικό της τρόπο τη φορολογία επί των σκύλων• σύμφωνα με κριτήρια… εθνικά, προκρίνοντας τις σκυλίσιες ράτσες που θεωρούνται καθαρά ουγγρικές.

Είναι αλήθεια πως φορολογία επί των σκύλων υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Ουγγαρία όμως, ανάμεσα στις επιβαρύνσεις του κόστους ζωής οι οποίες αυξήθηκαν από τότε που ο Ορμπάν είναι στην εξουσία, περιλαμβάνεται και αυτή. Αναλόγως της περίπτωσης, αυξήθηκε από 20 έως 66 ευρώ. Δεν είναι λίγο σε μια χώρα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στην οποία ζουν πάρα πολλά ζώα συντροφιάς.

Το θέμα βεβαίως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως, αν έχεις έναν καθαρόαιμο ουγγρικό σκύλο μπορείς πλέον να εξαιρεθείς της φορολογίας. Με άλλα λόγια, αν δεν επιλέξεις έναν γερμανικό ποιμενικό, ένα κόκερ, ένα γιορκσάιρ τεριέ, αλλά έναν σκύλο καθαρής μαγυάρικης ράτσας, κάνεις οικονομία. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μια «κυνική εθνική προτίμηση» (με την έννοια της σκυλίσιας).

Για τη φορολογία, αρκεί λοιπόν η εθνικότητα του σκύλου και δεν συνυπολογίζεται τίποτε άλλο. Καμιά διαφορά ανάμεσα στα σκυλάκια πολυτελείας του σαλονιού και τους σκύλους φύλακες, ανάμεσα στα κυνηγετικά σκυλιά των ευπόρων και τα τσοπανόσκυλα με τα οποία οι βοσκοί υπερασπίζονται τα κοπάδια τους. Μοναδικό κριτήριο είναι η εθνική καταγωγή της σκυλίσιας ράτσας. Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» κάνει λόγο για «κυνοφιλικό προστατευτισμό» ή για «κυνοφιλική ξενοφοβία».

Ας γίνουμε σαφέστεροι: η Ουγγαρία έχει δώσει στον κόσμο όχι μόνον αναρίθμητα ταλέντα, από τον Μπάρτοκ έως τον Ρόμπερτ Κάπα, τον σκηνοθέτη Μίκλος Γιάνκσο και χίλιους εφευρέτες, αλλά και υπέροχες ράτσας σκύλων. Το βίζλα είναι ένα υπέροχο κυνηγετικό, το κόμοντορ ανίκητος φύλακας. Γιατί όμως τότε να προσβάλλει τα σκυλιά, την Ουγγαρία και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές με αυτό τον… ρατσισμό στα τετράποδα, χαρακτηρίζοντας τις ντόπιες ράτσας ανώτερες από τις ξένες; Είναι αλήθεια ότι οι οπαδοί του Ορμπάν λένε πως η αντιπολίτευση είναι «ιντεγκέν βερ», ξένο αίμα. Το ίδιο ισχύει άραγε και για τους «ακάθαρτους» σκύλους;