Οι Γάλλοι δεν έχουν τη φήμη προληπτικών, αλλά αυτή την Παρασκευή και 13 θα τη θυμούνται για πολύ καιρό. Και εκείνος που δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσει είναι ο γάλλος Πρόεδρος. «Αν χάσω το τριπλό Α, είμαι νεκρός», έλεγε στους συμβούλους του τον περασμένο μήνα. Η Standard & Poor’s δεν του έκανε το χατίρι. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στον ίδιο, ένα βαρύ φορτίο στη γαλλική οικονομία και ακόμη έναν δυνατό πονοκέφαλο στην ευρωζώνη. Ο Νικολά Σαρκοζί πόνταρε πολλά σε αυτά τα τρία Α που απολάμβανε η Γαλλία έως αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Εκατό ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ήττα, το άριστα της S&P ήταν ένα από τα λίγα καλά χαρτιά που είχαν απομείνει στα χέρια του. «Με τους Σοσιαλιστές θα είχαμε χάσει τα τρία Α», διαβεβαίωνε ο «σούπερ Σαρκό» την περασμένη άνοιξη. Την «καταραμένη Παρασκευή» όμως ο γάλλος Πρόεδρος μοιάζει να έγινε αυτό που ξόρκιζε: «αφεντικό του Club Mediterranée». Φυσικά δεν εννοούσε τη γνωστή γαλλική επιχείρηση τουρισμού, αλλά τις χώρες της ευρωζώνης με τις κακές οικονομικές επιδόσεις που τυχαίνει να βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου, στο οποίο οι Γάλλοι δίνουν έτσι κι αλλιώς μεγάλη σημασία, αλλά και ουσίας – την οποία κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει. Η υποβάθμιση μετατοπίζει ελαφρώς τις ισορροπίες στον γαλλογερμανικό άξονα. Ως «αριστούχο» το Παρίσι στεκόταν απέναντι στο Βερολίνο ως ίσος προς ίσον.

Η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας αφήνει μόνη τη Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, στο ανώτατο επίπεδο της πιστοληπτικής ικανότητας. Με τη γαλλική οικονομία να έχει να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το μακρινό 1973, το Παρίσι περίμενε το κρύο ντους. Μόνο που επιθυμούσε διακαώς κάτω από την ντουζιέρα να μην κάθεται μόνο ο Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ. Με ένα υποβαθμισμένο Βερολίνο, πιστεύουν οι Γάλλοι, ο άξονας θα ισορροπούσε και πάλι στη σωστή θέση.

Η υποβάθμιση θα αφήσει εξάλλου τα σημάδια της στη γαλλική οικονομία. Την εφετινή χρονιά το γαλλικό κράτος θα εκδώσει ομόλογα ύψους 178 δισ. ευρώ. Το τριπλό Α ήταν μια εγγύηση χαμηλών τόκων. Η απώλειά του θα ενισχύσει τις απαιτήσεις των δανειστών του γαλλικού κράτους, που ασφαλώς θα δανείσουν ακριβότερα.

οΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Η ζημιά όμως δεν περιορίζεται εντός των γαλλικών συνόρων. Η υποβάθμιση αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, αφού – μετά τη Γερμανία – η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Θα διατηρήσει το δικό του «άριστα» το κοινό Ταμείο; Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν πραγματικός εφιάλτης.

«Δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωνε εμφανώς ανήσυχος τον περασμένο Νοέμβριο. Η οικονομία της ευρωζώνης απέκτησε ακόμη ένα βάρος στους ώμους της, η Γαλλία αναρωτιέται πότε θα ανακτήσει το χαμένο της πρεστίζ (πολλές πρωτοκλασάτες οικονομίες χρειάστηκαν ακόμη και 15 χρόνια για να πάρουν πίσω το τριπλό Α) και ο επίδοξος σωτήρας του ευρώ Νικολά Σαρκοζί χάνει κάμποσους πόντους ακόμη. Είναι αδύνατον να συγκρατήσει κανείς τους αντιπάλους του, οι οποίοι φωνάζουν ότι εκείνο που υποβαθμίστηκε στην πραγματικότητα είναι ο «σαρκοζισμός».