Στο τραπέζι βάζει μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με αντισταθμιστικά όμως μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, έχει αναφέρει πως δεν αποτελεί λύση η παρέμβαση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό, εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής σύγκλιση.

Η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία και απέστειλε την πρόσκληση.

Μολονότι όμως η ΓΣΕΕ τραβάει κόκκινη γραμμή στη συλλογική σύμβαση, εκ των πραγμάτων - δεδομένης της πίεσης της τρόικας, όπως αναφέρει η πλευρά των εργοδοτών - θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και το ύψος των μισθών και τα επιδόματα.

«Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Η άποψη της τρόικας είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις συνιστούν ετήσιες αυξήσεις, ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που κυμαίνεται στο 45% του μισθού.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω μείωση των εισφορών το καλοκαίρι.

Εκείνο που δεν έχει διασφαλιστεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι συνδικαλιστές όμως ανησυχούν πως οι απώλειες των Ταμείων μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, δεδομένης της εξαιρετικά δυσμενούς δυναμικής του ποσοστού ανεργίας αλλά και τις επιπτώσεις εξαιτίας των θέσεών του σε ελληνικά ομόλογα (χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες απώλειες λόγω του «κουρέματος»).

Έχει υπολογισθεί ότι η αύξηση της ύφεσης κατά μία μονάδα επιφέρει απώλειες 350 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και η ύφεση από το 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%. Η ύφεση κατά το 2011 κινήθηκε στο 5,5% ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2012 είναι ότι θα κυμανθεί στο 2,8%.

Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μείωση των εισφορών, η ΓΣΕΒΕΕ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εισηγούνται τη θέσπιση ειδικής εισφοράς, ύψους 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Για το θέμα του δώρου, εξετάζεται η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από