Η καταδίκη ήταν άμεση και απερίφραστη. Και η στρατηγική προφανής: «Αν κινηθούμε γρήγορα» είπε σε δημοσιογράφους ο Λίον Πανέτα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, «αν διεξάγουμε έρευνα και τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, στέλνουμε στον κόσμο ένα σαφές μήνυμα πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύνολο».

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Στρατός έχει ήδη αναγνωρίσει τους δύο από τους τέσσερις πεζοναύτες που απεικονίζονται, στο νέο βίντεο-σοκ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, να ουρούν πάνω στις σορούς τριών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Είναι – όπως είχε γράψει και ο ανώνυμος χρήστης που ανέβασε το βίντεο στην ιστοσελίδα Liveleak.com – μέλη του 3ου Τάγματος της 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που έχει τη βάση της στο στρατόπεδο Λεζέν, στη Βόρεια Καρολίνα. «Μπάσταρδοι της Μπέτιο» είναι το παρατσούκλι των μελών του Τάγματος – από τη νησίδα Μπέτιο της ατόλης Ταουάρα, τόπου μιας από τις φονικότερες μάχες με τους Ιάπωνες επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δαμάζουμε τη θύελλα, ιππεύουμε τον κεραυνό!», είναι το σύνθημά τους. Υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2011.

Ψυχολόγος του αμερικανικού Στρατού απέδωσε τη συμπεριφορά τους, τη βεβήλωση των νεκρών, τα ειρωνικά σχόλια, την έγνοια τους να απαθανατιστούν όλα αυτά σε βίντεο, σε «μετατραυματικό στρες». «Αν ο πόλεμος δεν ήταν η απόλυτη χρεοκοπία του ανθρώπινου πνεύματος» σχολίασε στην «Independent» ο Ρόμπερτ Φισκ, «η αμερικανική αντίδραση στο βίντεο θα είχε κάτι το γκροτέσκα αστείο. Σημειωτέον, δεν ήταν η θανάτωση αυτών των ανθρώπων που ανησύχησε το Σώμα των Πεζοναυτών στις ΗΠΑ – ήταν το κατούρημα. Οι «θεμελιώδεις αξίες» των πεζοναυτών επιτρέπουν το ένα, απαγορεύουν το άλλο – και κυρίως τη βιντεοσκόπησή του! Οταν αποδεχόμαστε όλα αυτά τα ψέματα ότι τα εγκλήματα στον πόλεμο είναι εξαίρεση, αποδεχόμαστε τον πόλεμο και την ανεντιμότητά του».

Την Ουάσιγκτον, πάντως, δεν την απασχολεί τόσο το ηθικό ή ανήθικο του θέματος όσο οι πιθανές του επιπτώσεις, και δη ο κίνδυνος να προκαλέσει τόσο κακό όσο και το επονομαζόμενο σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ, οι φρικιαστικές εικόνες βασανισμού κρατουμένων στις ομώνυμες φυλακές του Ιράκ από αμερικανούς στρατιώτες που είδαν το φως το 2004. Ειδικοί, εντός και εκτός του αμερικανικού Στρατού, επισημαίνουν πως τα δύο δεν μπορούν να συγκριθούν, στο Αμπού Γράιμπ η κακοποίηση ήταν συστημική και επαναλαμβανόμενη, το βίντεο από το Αφγανιστάν απεικονίζει ένα «μεμονωμένο συμβάν» – αν και μέσα σε μια δεκαετία πολέμου, έχουν αποκαλυφθεί πολλά ακόμα ανάλογα «μεμονωμένα συμβάντα».

Στο Αφγανιστάν τα νέα μεταδίδονται με άλλους ρυθμούς, μόνο μια μειοψηφία έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και το Ιντερνετ είναι περιορισμένο σε μια μικροσκοπική αστική ελίτ. Είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες του βίντεο. «Στα χέρια των Ταλιμπάν γίνεται ένα ισχυρό όπλο στρατολόγησης» εκτίμησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ανώτερου Συμβουλίου Ειρήνης του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Αρζάλα Ραχμανί. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, πάντως, δήλωσε πως παρότι οι εικόνες είναι σοκαριστικές δεν θα επηρεάσουν τις εκκολαπτόμενες προσπάθειες έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών.