Πολλές δεκάδες φώκιες ηλικίας λίγων μηνών άφησαν ορφανές στις ακτές της Ολλανδίας οι πρόσφατες καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα. Τη φροντίδα τους ανέλαβε ένα καταφύγιο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών κοντά στο Γκρόνινγκεν. Για να χωρέσουν όμως όλοι οι «πρόσφυγες» οι υπεύθυνοι υποχρεώθηκαν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις στήνοντας σκηνές. Ο Τόρι Ατνε, ένας Αμερικανός από τη Βοστώνη που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ανέφερε ότι μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν έρθει για φροντίδα στο καταφύγιο περισσότερες από 100 φώκιες. Κάποιες από αυτές είναι τόσο μικρές ώστε δεν έχει αποκοπεί ακόμη από το σώμα τους ο ομφάλιος λώρος που τις συνέδεε με τη μητέρα τους.

Οι μικρότερες σε ηλικία φώκιες βαφτίστηκαν από τους φροντιστές τους «τσιρίχτρες», καθώς ο ήχος της φωνής τους είναι εξαιρετικά οξύς. «Είναι μικρά που έχουν χάσει τις μαμάδες τους. Οι φωνές τους ακούγονται σαν κλάμα μωρού», δηλώνει ο 23χρονος Ατνε. Εκτός από τα ορφανά, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου παρέχουν ιατρικές φροντίδες σε μεγαλύτερες φώκιες οι οποίες έχουν προσβληθεί από έναν ιό στους πνεύμονες. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως περισσότερο από τρεις μήνες. Στο καταφύγιο οι φώκιες τρέφονται με ρέγγες και οι πιο μικρές με την πολτοποιημένη έκδοση του ψαριού. Αν κριθεί απαραίτητο, λαμβάνουν αντιβιοτικά και βιταμίνες προκειμένου να αναλάβουν τις δυνάμεις τους.

Ωστόσο δεν εκτιμούν όλες τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Κάποιες λαμβάνουν τροφή και φάρμακα με το ζόρι, επιδεικνύοντας ελλιπές πνεύμα συνεργασίας. Αλλες πάντως απολαμβάνουν τη φροντίδα. «Μερικές είναι πραγματικά φιλικές», σημειώνει ο αμερικανός εθελοντής. «Ερχονται επάνω σου και σε μυρίζουν, επειδή ξέρουν ότι είσαι αυτός που τους φέρνει ψάρια».