Πού τον έχανες πού τον έβρισκες, πάνω σε ένα δέντρο ή κρεμασμένος στην τέντα του μπαλκονιού του θα ήταν. Ο λόγος για τον Βλάση Μάρα, που από παιδί ήταν ανήσυχο πνεύμα, αλλά η κλίση του όχι μόνο στη γυμναστική, αλλά και στο μονόζυγο ήταν κάτι παραπάνω από φανερή. Ηθελε να σκαρφαλώνει και η τέντα ήταν ιδανική για το ζωηρό δίχρονο αγόρι το 1985.

Γενικά του άρεσε να αγγίζει το τέλειο σε ό,τι έκανε και να είναι πρώτος. Δεν είναι τυχαίο πως και στο σπίτι του θυμίζει λίγο τον… Μπομπ τον μάστορα. Καταπιάνεται με δουλειές και θέλει να τις κάνει τέλεια, από μια μικρή επιδιόρθωση μέχρι πιο δύσκολες καταστάσεις.

Πιο ώριμος από ποτέ, 29 ετών πλέον, ετοιμάζεται για την τρίτη (και τυχερή ελπίζουμε) συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Μια κορυφαία διοργάνωση, την οποία απομυθοποίησε όταν τον αδίκησαν κατάφωρα το 2004 στους δικούς μας Αγώνες στην Αθήνα.

Η «γάγγραινα» σε αυτά τα αθλήματα – όπως η γυμναστική και η συγχρονισμένη κολύμβηση – είναι οι κριτές, η βαθμολογία των οποίων πολλές φορές είναι υποκειμενική και όχι αντικειμενική. Στο ΟΑΚΑ τότε είχαν αδικήσει τον πρωταθλητή μας, κλείνοντάς του τον δρόμο προς ένα μετάλλιο, αφού δεν του επέτρεψαν να μπει καν στον τελικό, τον οποίο δεν είδε ποτέ, ούτε σε βίντεο!

Δεν το ξεπέρασε ουσιαστικά ποτέ και στο Πεκίνο, τέσσερα χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε ότι τον επηρέασε λίγο στον τρόπο σκέψης όταν μπήκε να δώσει την καλύτερη παράστασή του στον προκριματικό για να τους αποστομώσει όλους, κάτι που του στοίχισε (δίκαια αυτή τη φορά) τον αποκλεισμό του από τον τελικό.

Εχοντας ανακαλύψει δικές του ασκήσεις (έχουν πάρει το όνομά του) με υψηλό βαθμό δυσκολίας και με πέντε χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – ρεκόρ που δεν έχει κανένας άλλος αθλητής στην ιστορία – δείχνει πλέον έτοιμος και για το ολυμπιακό μετάλλιο.

Οι δυσκολίες τον χαλυβδώνουν όπως στο Μπέρμιγχαμ, όπου πήρε χρυσό μετάλλιο αν και η αποστολή έφτασε οδικώς στην Αγγλία λόγω της ηφαιστειακής στάχτης, έπειτα από ταξίδι με πούλμαν δύο ημερών και λίγων ωρών!

Η αδρεναλίνη κυλάει στο αίμα του και όταν δεν έχει αγώνες ψάχνεται για να την ανεβάσει. Λατρεύει τα γρήγορα αυτοκίνητα, αλλά και αυτά που ο ίδιος μετατρέπει για να τρέξει σε διάφορα ράλι. Το περιοδικό «4 τροχοί» μάλιστα τον είχε φέρει σε επαφή με τον Σεμπαστιάν Λεμπ σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ που του έμεινε αξέχαστο. Μέντοράς του ο δεύτερος πατέρας του Δημήτρης Ράφτης, με τον οποίο συμπλήρωσαν ήδη 20 χρόνια μαζί.