Υπό το κράτος των αμφιβολιών για την ικανότητα και τη βούληση του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματά της, οι ιθύνοντες της τρόικας θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη τις διαβουλεύσεις τους με τις ελληνικές Αρχές με στόχο την επίτευξη, έως τα τέλη του μήνα, συνολικής συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας. Η αντίληψη που σταδιακώς εδραιώνεται στα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από «αβάσταχτη ελαφρότητα», η οποία οδηγεί το πολιτικό προσωπικό του σε συνεχή διγλωσσία. Οι παράγοντες της τρόικας στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις την ενόχλησή τους από τη στάση πολλών κυβερνητικών – και μη – παραγόντων, οι οποίοι ενώ κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους δανειστές αναγνωρίζουν την ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τις εμφανίζουν ως «επιβεβλημένο από την τρόικα κακό».

Τελευταία ένδειξη αυτής της «σχιζοφρενούς συμπεριφοράς», κατά τους κοινοτικούς παράγοντες, θεωρείται το προοίμιο του λεγόμενου πολυνομοσχεδίου όπου επί της ουσίας αναφέρεται ότι οι προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) επιβάλλονται από την τρόικα και όχι από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Ενώπιον αυτής της ελληνικής διγλωσσίας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν επιλέξει τον τελευταίο καιρό την επικοινωνιακή πολιτική της αποστασιοποίησης, αρνούμενοι να προτείνουν δημοσίως συγκεκριμένα μέτρα. Αφήνουν το έργο αυτό στην ελληνική πλευρά και δηλώνουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των στόχων και όχι το μείγμα της πολιτικής.

Εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν οποιαδήποτε ελάφρυνση των μέτρων, υπό τον όρο της υποβολής εναλλακτικών και αντισταθμιστικών προτάσεων, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής πλευράς είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά περιορισμένα. Ο μόνος τομέας στον οποίο οι παράγοντες της τρόικας εμφανίζονται ελαστικοί είναι αυτός των μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, όπου αναγνωρίζουν ότι η πολιτική της υπέρμετρης συγκράτησης των τελευταίων ετών είχε αρνητικά αποτελέσματα βαθαίνοντας την κρίση περισσότερο από όσο επιθυμούσαν.

Ωστόσο, παρά το υφιστάμενο κλίμα καχυποψίας, οι εκπρόσωποι της τρόικας φθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα γνωρίζοντας πως «είναι καταδικασμένοι να επιτύχουν», δηλαδή να συμφωνήσουν με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ενισχυθεί η ελληνική οικονομία με ένα ποσό της τάξεως τουλάχιστον των 130 δισ. ευρώ, έως το 2015. Στόχος της τρόικας είναι όχι μόνο να συμφωνηθούν λεπτομερώς οι υποχρεώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αλλά και να κατοχυρώσει ότι τα συμφωνημένα θα τηρηθούν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Κοινός στόχος όλων είναι να περατωθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις τόσο για το νέο Μνημόνιο όσο και για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε από τον Φεβρουάριο να αρχίσει σταδιακώς να δημιουργείται μια νέα εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.