Περιορίστηκε στην εκπνοή του 2011 η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών για αντίστοιχη δραστική συρρίκνωση των απαιτήσεων πρόσθετων μέτρων από την τρόικα.

Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος του Δεκεμβρίου η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 διαμορφώθηκε σε 650 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν υστέρηση 1,316 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας όμως καλύπτεται από τη συγκράτηση των δαπανών σε χαμηλότερα κατά 665 εκατ. ευρώ επίπεδα έναντι των προϋπολογισθέντων.

Με αυτά τα δεδομένα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης καθώς δεν έχουν συνυπολογιστεί εξοικονομήσεις 150 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και υπολείπονται έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας (η παράταση λήγει σήμερα) και από το ειδικό τέλος ακινήτων, τα οποία, παρότι θα εισπραχθούν το πρώτο δίμηνο του 2012, θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κάτω από 10% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι υπερβάσεις έναντι του στόχου για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 9%.

Η τελική ετυμηγορία για το αν και πόσα έξτρα μέτρα θα απαιτηθούν για το 2012 θα ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.