Αμετάβλητα διατήρησε χθες τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης το επόμενο διάστημα, ενώ ανάσα πήραν Ιταλία και Ισπανία που δανείστηκαν 22 δισ. ευρώ από τις αγορές με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο από την προηγούμενη δημοπρασία ομολόγων.

Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε για σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία και υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες, όπως έκανε πρόσφατα χορηγώντας τους 489 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια τριετούς διάρκειας.

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, πιθανώς τον Μάρτιο, ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία που ασθμαίνει. Από τον Νοέμβριο που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Ντράγκι έχει μειώσει δύο φορές τα επιτόκια, τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε 1% από 1,5%.

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ. Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε επίσης ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για τη σταθεροποίηση των προϋπολογισμών χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα, αναφερόμενος στην πώληση χρέους από Ρώμη και Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά τις πετυχημένες δημοπρασίες ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, γεγονός που οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ πάνω από τα 1,28 δολάρια.

Η Ισπανία πούλησε ομόλογα διάρκειας τριών, τεσσάρων και πέντε ετών με απόδοση από 3,38% έως 3,91%. Η πτώση στα επιτόκια είναι σημαντική από την προηγούμενη δημοπρασία αφού τότε είχε διαμορφωθεί μεταξύ 4,87% και 4,84%. Λόγω τα χαμηλότερων επιτοκίων η Μαδρίτη πούλησε διπλάσιο ποσό (10 δισ. ευρώ) από ό,τι υπολόγιζε αρχικά.

Μείωση σημείωσαν επίσης τα επιτόκια ιταλικών ομολόγων. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που πούλησε η Ιταλία μειώθηκε 0,4% στο 6,57%, ενώ το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων υποχώρησε 0,7% στο 4%.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας – τράπεζες, hedge funds κ.λπ. – και της ελληνικής κυβέρνησης για το κούρεμα χρέους (PSI) απάντησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και ιδιωτών πιστωτών. Ο Ντράγκι ζήτησε ακόμη από τη χώρα μας να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού αυτό αποτελεί έκτακτη και ξεχωριστή περίπτωση, όπως είπε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η αναταραχή στις αγορές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση να γίνει κούρεμα (PSI) στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο ανέφερε και αυτός ότι η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών, αφού αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.