1 Απρέπεια; Απουσία τακτ; Αναίδεια; Ο Μάριο Μόντι τόλμησε. Απέσυρε με (όχι και τόσο διακριτικό τρόπο) την προσοχή του από τη Μέρκελ για να ελέγξει τις αναπάντητες και τα μηνύματα στο κινητό του. Το δήλωσε άλλωστε, το πνεύμα της τιμωρίας που διακατέχει τη γερμανίδα Καγκελάριο τον βρίσκει αντίθετο. Και αποδεικνύει ότι δεν τον πτοεί. Σίγουρα όμως τον προβληματίζει η εμμονή της στη σκληρή λιτότητα και στις θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

2 Τι ειρωνεία. Η Εθνική Πινακοθήκη προσκαλούσε τους λάτρεις της τέχνης να εισχωρήσουν στα άδυτά της. Οι διαρρήκτες εισχώρησαν στην καρδιά της. Φτερά έκανε μοναδικός πίνακας του Πάμπλο Πικάσο και δύο ακόμη ανεκτίμητα έργα. Το πανό ξεκρεμάστηκε, καθώς οι τοίχοι της Πινακοθήκης είναι πλέον φτωχοί. Ακόμη φτωχότερη, όμως, είναι η συμπεριφορά εκείνων που έχουν αναγάγει την επίκριση σε τέχνη, έχοντας άγνοια συνεπειών.

3 Ανάβει κερί κατά τη χριστουγεννιάτικη Λειτουργία: από τότε οι φωτογραφικοί φακοί τον αναζητούν. Εκείνος παραμένει άφαντος. Στην αρχή οι Ρώσοι ανησύχησαν. Δεν είναι οπαδός της τακτικής «λάμπω διά της απουσίας μου». Αντιθέτως, κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει τα βλέμματα: ξεγυμνώνεται, κολυμπάει, ψαρεύει, ιππεύει. Το σίγουρο είναι ότι οι καταγγελίες για νοθεία έχουν οδηγήσει τον Πούτιν να αρνείται να εμφανιστεί ακόμη και στα προεκλογικά ντιμπέιτ.

4 Οχι, δεν πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια αντίστασης στο κρύο, ούτε για καλοκαιρινή νοσταλγία. Η αναζήτηση ενός επίγειου παραδείσου είναι ο στόχος και αυτός βρίσκεται στα Μπαρμπάντος και σε ακόμη 46 προορισμούς – εξωτικούς και μη. Εκεί όπου οι Ελληνες μπορούν να έχουν καταθέσεις χωρίς να φορολογούνται και χωρίς να λογοδοτούν. Αυτή ήταν ομολογουμένως η άχρηστη είδηση της εβδομάδας για το 99% των Ελλήνων που ψάχνουν τα ευρώ με το κιάλι.

5 Η Μέριλ Στριπ δέχεται συγχαρητήρια. Και αν για τους περισσότερους το ταλέντο της δεν αφήνει περιθώριο για διχογνωμία, το εγχείρημά της να υποδυθεί τη Θάτσερ ήταν και είναι μετέωρο. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Η «Σιδηρά Κυρία» είναι φύσει αντιφατική οντότητα: μεγάλη ηγέτις, ηρωίδα των Φόκλαντ, σκληρή, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, στυγνή. Και αν είναι αμφίβολο ότι κέρδισε η Εβδομη Τέχνη, φαίνεται βέβαιο ότι το box office θα βγει ενισχυμένο.

6 Αρκετοί είναι αυτοί που τρέμουν τον χρόνο και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε φθορές και απώλειες. Ακόμη πιο τρομακτικό όμως φαντάζει το Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης. Ο δείκτης του δείχνει πλέον ένα λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυχτα. Οι επιστήμονες εκδηλώνουν με αυτό τον τρόπο την απαισιοδοξία τους για το μέλλον του πλανήτη, εξαιτίας της ανεπαρκούς προόδου σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την αποπυρηνικοποίηση. Τικ-τακ, τικ-τακ…