To Πολιτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του ο τέως Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να τηρηθεί με ακρίβεια το καταστατικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση και δεσμεύτηκαν να τοποθετηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο που συγκαλείται το Σαββατοκύριακο.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει κατά τις διήμερες εργασίες της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες θα ανοίξουν σήμερα στις 13.00 ενώ για τις 13:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, ακόμη και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η τοποθέτηση Παπανδρέου

Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος λαμβάνει υπόψη την σωτηρία της χώρας, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος πριν από τις εθνικές εκλογές και μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης και τη σύγκληση Συνεδρίου τον Ιούνιο του 2012.

Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση όσα προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς η εκλογή προέδρου θα γίνει από τη βάση, ενώ πριν από τις εκλογές και πριν από την εσωκομματική διαδικασία θα συγκληθεί και Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα» εκτίμησε ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Αυτή η πρόταση θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος σε «φήμες περί επανάληψης εκ μέρους του κ. Παπανδρέου πρότασης για διαρχία», είπε ότι «όποιος είπε τέτοιο πράγμα δεν ήταν παρών στο Πολιτικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς αν η πρόταση του κ. Παπανδρέου «πέρασε κατά πλειοψηφία» από το Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Μπεγλίτης υπενθύμισε κατ’ αρχήν ότι το Πολιτικό Συμβούλιο «δεν ψηφίζει» και πρόσθεσε ότι η στάση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης και Πάρις Κουκουλόπουλος) που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο, καθώς και τα δύο μελών που δεν έλαβαν τον λόγο (Νίκος Ανδρουλάκης και Συλβάνα Ράπτη) «δεν σημαίνει διαφωνία».

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό θα γίνει σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η ημερομηνία σύγκλησης της οποίας δεν αποκλείεται να οριστεί στην αυριανή και μεθαυριανή συνεδρίαση του σώματος.

Η εισήγηση Καρχιμάκη

Προγραμματικό Συνέδριο Θέσεων πρότεινε για τον Ιούνιο του 2012 ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης στην εισήγησή του, στην υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ο κ. Καρχιμάκης πρότεινε επίσης την σύγκληση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αρχή της εισήγησής του σε μία σύντομη αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας του Κινήματος, προτάσσοντας το ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει την μάχη της επιβίωσής της στηριζόμενη στα αποτελέσματα της δικής μας προσπάθειας».

Ο κ. Καρχιμάκης επίσης είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που εμείς πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των καθοριστικών πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου».

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καρχιμάκης οφείλει να χαράξει μια πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα και σχεδιάζοντας μια πολιτική κατοχύρωσης «όσων πετύχαμε για τη χώρα» και αναθέρμανσης των ελπίδων του ελληνικού λαού.

Επιπλέον ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαντήσει σαφώς και πειστικά στο αν μπορεί να υπάρξει και ποια είναι ακριβώς η δημοκρατική, προοδευτική πλατφόρμα εξόδου από την κρίση, και με ποιες πολιτικές θα οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους.

Ταυτόχρονα ο κ. Καρχιμάκης έθεσε το ερώτημα «ποιο κόμμα, ποιος πολιτικός χώρος, ποια συμμαχία δυνάμεων θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το δημοκρατικό-προοδευτικό πλέγμα πολιτικών; Το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε ή το ΠΑΣΟΚ που οφείλουμε να φτιάξουμε;».

«Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν από ένα άνθρωπο σε μια συνεδρίαση. Οφείλουν όμως να αποτελέσουν τη βάση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, συντεταγμένου διαλόγου, που έχουμε την υποχρέωση να ξεκινήσουμε με απόλυτο σεβασμό στις καταστατικές προβλέψεις του Κινήματος μας» είπε ο κ. Καρχιμάκης.

Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά στήριζαν το Κίνημα έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό, χαρακτήρισε αυτή την αποστασιοποίηση «πρόσκαιρη» και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, παραμένει πυλώνας σταθερότητας, δύναμη αλλαγής, εγγύηση προοπτικής και ο διαμορφωτής της αισιοδοξίας και της ελπίδας της χώρας και του λαού μας».