Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα επαναληφθούν σε λίγες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.

Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν επαφές και θα αναλυθούν οι επιμέρους παράμετροι του χρηματοοικονομικού σχήματος, έλεγαν οι ίδιοικ κύκλοι, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης.

Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους, κατέληγαν.

Το ΙIF

Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου».

«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν διακοπεί για προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη μίας εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της ευρωζώνης, να είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης».

Την Πέμπτη το IIF εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούσε ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων αρχίζει να εξαντλείται.

Παράλληλα, σημείωνε ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το εθελοντικό PSI, να την στηρίξουν όλες οι επίσημες πλευρές τις επόμενες ημέρες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για το PSI, με βασικό μέλημα να συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου η τελική συμφωνία που θα προκύψει», σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο Αμαντέου Αλταφάζ αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στο Διεθνή Οργανισμό Τραπεζών IIF και την οποία η Επιτροπή «απλώς παρακολουθεί», τηρώντας τακτικές επαφές και με τις δύο πλευρές των συνομιλιών.

Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας όμως να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αλλά και για το διάστημα παραμονής της τρόικας στην Ελλάδα.