Ο κ.Τζουμάκας ανέφερε ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μονοφωνία», ούτε «μονοδρόμους», καθώς αυτά απαξιώνουν την πολιτική, τη Δημοκρατία και τους Έλληνες πολίτες.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος στάθηκε πάντα «απέναντι σε εκφυλιστικά φαινόμενα, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και απέναντι σε παρασιτικές δραστηριότητες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Επικρίνοντας όσους θεώρησαν το μνημόνιο ως «μονόδρομο» ο Στέφανος Τζουμάκας είπε ότι «το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται θα είναι ακόμη πιο οδυνηρό για την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην ασκούμενη, κατά την έκφρασή του, «νεοφιλελεύθερη πολιτική» είπε ότι ο ίδιος από τον Φεβρουάριο του 2010 είχε προδιαγράψει που θα οδηγούσε την χώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική, προσθέτοντας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, όλο το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ορισμένα στελέχη υποστήριξαν και εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

«Τότε ορισμένοι ήταν οι πραιτοριανοί και οι πρωτεργάτες εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τώρα, άρχισαν τους λιθοβολισμούς. Τώρα συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με την ίδια πολιτική» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου είπε ότι «η απειλή για ένα νέο μνημόνιο αποτελεί τόσο για τους εμπνευστές του -από το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της ΕΕ- μεγάλη ανευθυνότητα όσο και για την παρούσα κυβέρνηση δείγμα ότι είναι εκτός κάθε οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας»

«Το επαναλαμβανόμενο εμπόριο του φόβου περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επαληθεύτηκε, ούτε θα επαληθευθεί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κρίση ηγεσίας συνίσταται σε μία σειρά παραγόντων. «Η διαπλκή, το διευθυντήριο της ΕΕ και ελεγχόμενοι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης προέβησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και τη Δημοκρατία, αλλά προέρχονται από άλλους χώρους προκειμένου να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση, οργανώνοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Πρόσθεσε, ακόμη ότι η «διαπλοκή, το παρασιτικό κεφάλαιο και τηλεοπτικά κανάλια που έχουν γίνει παραρτήματα ομάδων και προσώπων έχουν με πρωτοφανή τρόπο καταλύσει την πολιτική αυτονομία, της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων κομμάτων».

Ο κ.Τζουμάκας έκανε λόγο, επίσης για «τμήμα του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει παράρτημα επιχειρηματιών και ορισμένων ΜΜΕ», και κάλεσε τους… «Βρούτους που μιλούν εν ονόματι της χώρας, να σιωπήσουν ή να παραιτηθούν».

Ο ίδιος τόνισε ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι «άλλο να ηττάται μια πολιτική και άλλο να συγκεντρώνεται μια ομάδα ανθρώπων της εξουσίας που με πρωτοφανή μέσα θέλουν να καταλάβουν την ηγεσία ενός κόμματος, προβαίνοντας σε πρωτοφανείς κανιβαλισμούς για την πολιτική, ενώ δεν έχουν να πουν τίποτα για την έξοδο από την κρίση».

»Όπως όλοι οι [παλαιοί] «αυριανιστές» έγιναν «εκσυγχρονιστές», έτσι και όλοι οι «μνημονιακοί» τώρα «λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο», αποφεύγοντας να πουν ότι απέτυχε η πολιτική τους σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, αλλά εμμένοντας στην αλλαγή προσώπων. «Να φύγει ο Παπανδρέου για να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη»» είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της συλλογικής ηγεσίας, με την θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων στο Κίνημα.