«Με ακολουθεί επί δέκα λεπτά ένα φως και δεν είναι από άλλο αυτοκίνητο ούτε από κάποιον επίγειο προβολέα», ακούστηκε η φωνή του οδηγού. Στον αστρονόμο Νίκο Ματσόπουλο, που εκείνη την ώρα συμπτωματικά κοιτούσε στον υπολογιστή του έναν χάρτη του νυχτερινού ουρανού, ο οδηγός εξήγησε πού βρισκόταν και από ποια διεύθυνση προερχόταν το φως. Η απάντηση, «περιμένετε μια στιγμή», επέτεινε τη νευρικότητά του.

Ο αστρονόμος βγήκε από το γραφείο του στην Πεντέλη και κοιτώντας τον ουρανό είδε το… γνώριμο φως. Οταν έπιασε ξανά το ακουστικό, είπε στον οδηγό ότι δεν τον είχε βάλει στο μάτι κάποιο άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο αλλά ότι η Αφροδίτη τού… φώτιζε τον δρόμο!
«Τόσοι και τόσοι άνθρωποι έχουν μπερδέψει τη λάμψη της Αφροδίτης με κάποιο ανεξήγητο φαινόμενο ή αντικείμενο», λέει ο ίδιος στα «ΝΕΑ». «Οταν βρίσκεται σε αποχή, δηλαδή 40 μοίρες πάνω από τον Ηλιο, τότε είναι το πιο λαμπερό ουράνιο σώμα. Μετά το σούρουπο, δεσπόζει χαμηλά στον ορίζοντα και πολλοί άνθρωποι μας τηλεφωνούν με απορία για να ρωτήσουν τι είναι αυτό που βλέπουν».
Ο Νίκος Ματσόπουλος είναι ο επιστήμονας που για περισσότερα από 25 χρόνια μιλάει στο τηλέφωνο με ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα που καλούν με ανησυχία, προβληματισμό, περιέργεια ή και φόβο μόλις δουν κάτι ανεξήγητο στον ουρανό. «Αμέτρητα τηλεφωνήματα έχουμε δεχτεί από ανθρώπους που βλέπουν πράγματα τη νύχτα και δεν μπορούν να τα εξηγήσουν, που τους φαίνονται περίεργα ή ύποπτα και ζητούν κάποια πειστική απάντηση για την ταυτότητά τους».
Ενα τέτοιο περιστατικό, που είχε ανησυχήσει ορισμένους κατοίκους κυκλαδίτικων νησιών, ήταν η εμφάνιση μιας φωτεινής μπάλας «που όπως εμφανίστηκε ξαφνικά, έτσι χάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα». Υπήρξαν περισσότερα από πέντε τηλεφωνήματα στο Αστεροσκοπείο από το 2000 και μετά για αυτό το ανεξήγητο, που αποδείχτηκε τελικά πως ήταν σφαιρικός κεραυνός.
«Σπάνιο φαινόμενο, είναι η αλήθεια, που συμβαίνει κυρίως στις νησιώτικες περιοχές», λέει ο Ν. Ματσόπουλος. «Μπορεί να εμφανιστεί πριν ή έπειτα από μια καταιγίδα ή ακόμη κι αν δεν έχει βρέξει καθόλου, όταν η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Είναι ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που ιονίζει την ατμόσφαιρα και την κάνει να φεγγοβολεί, με αποτέλεσμα, αν το αντικρίσεις απέναντί σου, το λιγότερο που θα αισθανθείς είναι έκπληξη…».
Σφαιρικοί κεραυνοί έχουν εμφανιστεί σε αυλές σπιτιών στο εξωτερικό, αλλά με την ταχύτητα κεραυνού, επίσης, παρεισέφρησε και ένα άλλο «άγνωστο αντικείμενο» σε μια σειρά φωτογραφιών που στάλθηκαν για εξέταση στο Αστεροσκοπείο με e-mail.
Ενας φωτογράφος είχε στήσει τη μηχανή του στις όχθες μιας λίμνης και όταν στη συνέχεια κοίταξε στον υπολογιστή τις διαδοχικές λήψεις, είδε πως ένα σκοτεινό αντικείμενο με αεροδυναμικό σχήμα εμφανιζόταν να κινείται με αστραπιαία ταχύτητα από τη μία όχθη στην άλλη.
Η μυστηριώδης σκιά ξένισε προς στιγμήν τους ειδικούς στο Αστεροσκοπείο, αλλά όταν χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό για την επεξεργασία της εικόνας, που μπορούσε να μεγεθύνει τις λεπτομέρειες, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για τη χαμηλή εφόρμηση ενός γερακιού.