Σε συντεταγμένη σύγκρουση με την Καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να αυξήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας του οδηγείται ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ποντάροντας ότι αργά η γρήγορα θα βρει σύμμαχο τη Γαλλία καθώς έχει ταχθεί – όπως και το Παρίσι – υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης με πολλά δισ. ευρώ, έχει ψηφίσει «ναι» στα ευρωομόλογα, ζητάει μεγαλύτερο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτές οι θέσεις ουσιαστικά είναι προς το συμφέρον και της Γαλλίας, η οποία νιώθει πλέον κοντά της καυτή την ανάσα των αγορών.

Ο Μάριο Μόντι πρώτα χάραξε μια κόκκινη γραμμή για τις θυσίες που μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της χώρας του και έπειτα πέταξε το μπαλάκι στην πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης καλώντας την να κάνει την επόμενη κίνηση. «Εάν οι Ιταλοί δεν δουν στο προσεχές μέλλον τα αποτελέσματα της προθυμίας τους για μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαμαρτυρίες κατά του δογματισμού της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης και η Ιταλία να πέσει στα χέρια των λαϊκιστών», είπε ο ιταλός Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα επιχείρησε να προκαλέσει ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα: «Η Ευρώπη όμως πρέπει να έχει περισσότερα κέντρα. Και ένα από αυτά είναι η Ιταλία». Οταν μάλιστα χρωστάς 1,9 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η διαπραγματευτική σου δύναμη αυξάνεται κατακόρυφα…

– Στο ΠΑΣΟΚ, τώρα, το παρασκήνιο έχει ξεπεράσει ακόμη και τις κρίσιμες μέρες του διχασμού του 2007. Τότε τουλάχιστον τα στρατόπεδα ήταν δύο και οι γραμμές ξεκάθαρες. Τώρα τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Οι μνηστήρες πολλοί και οι συμμαχίες αλλάζουν κάθε 24ωρο. Χθες υπήρξε μπαράζ συναντήσεων κορυφαίων στελεχών προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους ενόψει της συνεδρίασης του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που επιστρέφει σήμερα το βράδυ από το Λονδίνο θα αρχίσει αμέσως συναντήσεις. Εκπληξη προκάλεσε ωστόσο η παρέμβαση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία ζητεί την εκλογή αρχηγού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εκλογών και να ακολουθήσει η εκλογή από τη βάση μόλις ολοκληρωθεί η δύσκολη και επώδυνη για τη χώρα ανταλλαγή ομολόγων, δηλαδή μετά τον Απρίλιο.

– Πάντως με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, εφόσον εφαρμοστούν, σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι εφεξής θα είναι αντιμέτωποι με αμερικανικού τύπου ελέγχους. Το υπουργείο Οικονομικών αντιγράφοντας μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την φορολογική υπηρεσία στις ΗΠΑ (IRS) αλλά και σε άλλες χώρες, καθιερώνει έμμεσους τρόπους προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά αλλά και στοιχεία σχετικά με την καθαρή θέση και τη ρευστότητα του φορολογουμένου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων, άρα και των φορολογικών του υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο φορολογούμενος θα μπορεί να αντικρούσει τα ευρήματα των ελέγχων παρουσιάζοντας ενώπιον της ελεγκτικής Αρχής «κάθε πρόσφορο στοιχείο σχετικά με τη φοροδοτική του ικανότητα», ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ξεκαθαρίσουν με υπουργική απόφαση.

– Ανοίγει την ίδια ώρα ο δρόμος σε εισπρακτικές εταιρείες προκειμένου να συνδράμουν το ελληνικό Δημόσιο στην προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ορίζονται πρόστιμα από 10.000 έως και 100.000 ευρώ σε όσες εταιρείες δεν έχουν – όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία – φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς ελεγκτές. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο αποδοχές του 2011 να φορολογηθούν για αυτές όταν τις εισπράξουν, σε αντιδιαστολή με τα ισχύοντα σήμερα όπου οι αποδοχές φορολογούνται στον χρόνο κατά τον οποίο έπρεπε να καταβληθούν, ασχέτως αν κατεβλήθησαν ή όχι.

– Τις προοπτικές εμβάθυνσης της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας όσο και των κοινών δράσεων της ελληνικής και της εβραϊκής Διασποράς συζήτησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ. Δεν αποτελεί μυστικό εξάλλου ότι οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για τη διασύνδεση των κοιτασμάτων τους με τα κυπριακά και τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην κοινή συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ισραήλ υπό τους Λουκά Παπαδήμο και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία αναμένεται σύντομα.

– Στο θέμα των Σκοπίων, το έδαφος για ένα ενδεχόμενο νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για το Σκοπιανό που αρχίζουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη προετοιμάζει ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιχειρώντας σε συνέντευξή του να ρίξει όλες τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ενώ καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να αλλάξει στάση. Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα…