Πρώτα χάραξε μια κόκκινη γραμμή για τις θυσίες που μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της χώρας του. Κι έπειτα πέταξε το μπαλάκι στην πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου καλώντας την να κάνει την επόμενη κίνηση. Ο Μάριο Μόντι αιφνιδίασε το Βερολίνο με μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Το μήνυμα που έστειλε ο ιταλός Πρωθυπουργός θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση: «Εχω ζητήσει βαριές θυσίες από τους ιταλούς πολίτες, αλλά μπορώ να τους πείσω για την αναγκαιότητά τους μόνο αν δουν συγκεκριμένα οφέλη». Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τον σεβασμό της για τα μέτρα που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση δηλώνοντας «εντυπωσιασμένη από την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις» στην Ιταλία. Ακόμη και αν οι δηλώσεις του είδους επιβάλλονται από τους στοιχειώδεις κανόνες ευγενείας, κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η «επίθεση Μόντι» έπαιξε τον ρόλο της.

ΣΤΗΡΙΞΗ. Το περιοδικό «Σπίγκελ» δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην ηλεκτρονική του έκδοση τη στήριξη που παρείχε το Βερολίνο στο πρόσωπο του πρώην επίτροπου της Κομισιόν όταν η Ρώμη αναζητούσε εναγωνίως έναν διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο Μόντι δεν κινείται ακριβώς στο πνεύμα του Βερολίνου: ο ιταλός Πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης με πολλά δισ. ευρώ, έχει ψηφίσει «ναι» στα ευρωομόλογα και ζητεί μεγαλύτερο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντι Βελτ» ο Μόντι δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το γερμανικό μοντέλο. Δηλώνει μάλιστα ότι «εργάστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ιταλία που θα μοιάσει στη Γερμανία στο μέτρο του δυνατού». Ωστόσο η γερμανική επιμονή στη λιτότητα, το πνεύμα τιμωρίας των αμαρτωλών από το οποίο διαπνέεται το Βερολίνο και η ορθοδοξία της δημοσιονομικής πειθαρχίας κινδυνεύουν να ρίξουν το πλοίο στα βράχια. «Παρατηρούμε δυστυχώς ότι η πολιτική που έχουμε υιοθετήσει δεν απολαμβάνει την αναγνώριση και την εκτίμηση που αντικειμενικά της αξίζει» δηλώνει. Επομένως, «αν οι Ιταλοί δεν δουν στο προσεχές μέλλον τα αποτελέσματα της προθυμίας τους για μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαμαρτυρίες κατά του δογματισμού της Γερμανίας και της Ευρώπης και η Ιταλία να πέσει στα χέρια των λαϊκιστών». Τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του «δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει η Ευρώπη», τόνισε ο Μόντι. Ο ιταλός Πρωθυπουργός είχε δυο λόγια και για τον γαλλογερμανικό άξονα: η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται από την καθοδήγηση δύο και μόνο χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Η καλή συνεργασία του γαλλογερμανικού τάντεμ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως πρέπει να έχει περισσότερα κέντρα. Και ένα από αυτά είναι η Ιταλία».

«ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ». Ο Μόντι επέμεινε και χθες, μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγο πλέον να φοβάται την Ιταλία ως «μολυσματική δύναμη στην ευρωζώνη» και αναφέρθηκε στην «ωριμότητα» με την οποία αποδέχθηκαν οι ιταλοί πολίτες τα δυσάρεστα μέτρα. «Περιμένουμε από την Ευρώπη να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς που διευκολύνουν τη μετατροπή των καλών πολιτικών σε πιο λογικά επιτόκια».