Εναλλακτικές και όσο γίνεται πιο ήπιες λύσεις θα αναζητήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δεν καταλήξει σε συμφωνία επί του θέματος, ανέφεραν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί – ει δυνατόν – να μείνουν απέξω ο κατώτατος και ο 13ος και 14ος μισθός, διευκρίνιζαν με αφορμή τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ύστερα από όσα είπε προχθές ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο πλαίσιο συνάντησής του με δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θα πράξει ανάλογα. Δεν απέκλειαν, βεβαίως, οι ίδιες πηγές την πιθανότητα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αυτή όμως δεν θα περιλαμβάνει απαραιτήτως τον κατώτατο μισθό και τα άλλα θέματα των αμοιβών, τα οποία πάντως έχει θέσει η τρόικα όπως έλεγαν.

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, σε συνδυασμό με μια νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει τονίσει στην επιστολή της προς την κυβέρνηση, ενόψει της έλευσης της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας να τεθούν στον κοινωνικό διάλογο οι εξής παράμετροι: κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός, μη μισθολογικό κόστος, αυτόματες ωριμάσεις και μισθοί στις πρώην ΔΕΚΟ. Η σκυτάλη είναι τώρα στους κοινωνικούς εταίρους και – εν συνεχεία, αν δεν υπάρξει συμφωνία – στην κυβέρνηση προκειμένου να αναζητήσει λύσεις που θα αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει θέμα ανταγωνιστικότητας και θεωρεί ότι αυτό είναι κρίσιμο, αλλά όπως είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, από το δελτίο ειδήσεων του Mega, αυτό δεν συνδέεται σε όλες τις περιπτώσεις με το κόστος εργασίας. Υπάρχουν κλάδοι, είπε, όπου τίθεται θέμα κόστους εργασίας και άλλοι στους οποίους δεν τίθεται. «Ψάχνουμε την καλύτερη δυνατή λύση», υπογράμμισε.