Ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των ενοίκων της δεξιάς πολυκατοικίας προκαλεί η έλευση των εκπροσώπων της τρόικας, βάζοντας σε δοκιμασία και τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας. Την ώρα που η ΝΔ επιμένει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ληφθούν από μια νέα κυβέρνηση, αφού προηγηθούν εκλογές, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιδιώκει τη δημιουργία από τους κυβερνητικούς εταίρους ενός «κοινού μετώπου» που θα διαπραγματευθεί με την τρόικα και συνδέει άμεσα τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου από την αποδοχή ή μη της πρότασής του.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινείται και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τονίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν ένα κοινό πεδίο και να διαπραγματευθούν τώρα με την τρόικα, καθώς εκτιμά ότι μετά την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος δεν θα υπάρξουν περιθώρια για διαπραγμάτευση και αλλαγές.

Την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών έχει ήδη διατυπώσει ο κ. Καρατζαφέρης με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και επανέφερε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε προχθές με τον κ. Παπαδήμο. Στελέχη του ΛΑΟΣ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις από την πρόταση και διαμηνύουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση αν δεν καθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι για να αποφασίσουν μια «εθνική πολιτική απέναντι στην επέλαση της τρόικας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Σε κάθε περίπτωση, την πρόταση Καρατζαφέρη αντιμετωπίζει αρνητικά η ΝΔ, η οποία εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μπορεί όντως να προετοιμάζει την έξοδο από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη δημοσκοπική πίεση – όπως λένε – που δέχεται το κόμμα του. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης, «σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν έχει αποδεχθεί το πολιτικό κόστος από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση».