Στην κοινή τους δήλωση από την Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ, επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών - επενδυτών της Ελλάδας, τονίζουν ότι συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης-27ης Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, αλλά σε ορισμένους κομβικούς τομείς τα θέματα παραμένουν άλυτα.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα την Παρασκευή, αλλά τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας στενεύουν.

«Είναι απαραίτητο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI, να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Όπως η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο μιας εθελοντικής ανταλλαγής χρέους το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η δήλωση.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, που θα γίνει στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρευρεθεί και ο Ζαν Λεμιέρ, ο οποίος συμπροεδρεύει της επιτροπής του IIF για τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την Τετάρτη την πεποίθησή του ότι PSI θα έχει ταχεία και αίσια έκβαση.

Όπως επεσήμανε, «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο. Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων, το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει το στόχο για μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος, που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, «θα ήμουν πολύ ευτυχέστερος ως υπουργός Οικονομικών, αν το ζήτημα της μείωσης του δημοσίου χρέους είχε αντιμετωπιστεί εξαρχής την Άνοιξη του 2010. Αλλά έστω και τώρα, μετά από την οριστική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Την Τρίτη έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, και ειδικότερα για τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις συζητήσεις στην Αθήνα να αποκομίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για το έλλειμμα, όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.

«Από τις συζητήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας», εξήγησε.

Σε επίπεδα κάτω του 10% του ΑΕΠ, ενδεχομένως στο 9,6% του ΑΕΠ, αναμένεται να διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011.

Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αισιοδοξούν ότι με τον υπολογισμό και των εισπράξεων εσόδων του πρώτου διμήνου του 2012, που έχουν βεβαιωθεί εντός του 2011, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 10% του ΑΕΠ.

Θα συνυπολογιστούν, επίσης, και οι εξοικονομήσεις δαπανών από το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, που εκτιμώνται στα 150 εκατ. ευρώ και οι οποίες δεν εμφανίστηκαν στα στοιχεία για το 2011.

Σημειώνεται οτι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010 είχε διαμορφωθεί στο 10,6% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επιβεβαιώσε πως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα ξεκινήσουν στις 17 Ιανουαρίου.

Σε σχέση με το PSI, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

«Είναι ένα θέμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και αφού υπάρξει επίσημη συμφωνία, το ΔΝΤ θα εξετάσει εάν αυτή επιτυγχάνει τον στόχο για την διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο κ. Ράις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από