Τεχεράνη, ώρα 8.20 το πρωί. Η ροή των αυτοκινήτων είναι συνεχής στην οδό Γκολ Ναμπί, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Μια μοτοσικλέτα με δύο επιβαίνοντες πλευρίζει ένα από αυτά, ένα σεντάν Peugeot 405. Ο συνεπιβάτης της κολλάει κάτι στην πόρτα του αυτοκινήτου, η μηχανή επιταχύνει. Και το Peugeot εκρήγνυται. Η μαγνητική βόμβα σκοτώνει τον οδηγό του αυτοκινήτου και τον 32χρονο Μοσταφά Αχμάντι-Ροσάν, χημικό μηχανικό και εκ των υποδιευθυντών στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ. Ενας 85χρονος περαστικός τραυματίζεται ελαφρά. Ανθρώπινα μέλη κείτονται στον δρόμο, κομμάτια του σεντάν έχουν καταλήξει στα κλαδιά των δένδρων. Αυτόπτες μάρτυρες θα κάνουν λόγο για πολύ ισχυρή έκρηξη, εντούτοις το Peugeot παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Ο στόχος επετεύχθη με τις λιγότερες δυνατές παράπλευρες απώλειες.

Είναι ο τέταρτος πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν που δολοφονείται τα τελευταία δύο χρόνια. Η νέα αυτή δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο: το Ιράν ξεκίνησε εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου σε ένα υπόγειο μπούνκερ και καταδίκασε έναν «αμερικανό κατάσκοπο» σε θάνατο• Ουάσιγκτον και Ευρώπη έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες να μπλοκάρουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου• το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει σε αντίποινα τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου• οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι «δεν θα ανεχθούν» μια τέτοια κίνηση. Οπως λέει όμως αναφορικά με τη δολοφονία ο Μαρκ Φίτζπατρικ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, «τέτοιες επιχειρήσεις προετοιμάζονται πολύ καιρό. Το τάιμινγκ είναι κατά πάσα πιθανότητα τυχαίο».

Αναλυτές μιλούν για «ακήρυχτο πόλεμο» με στόχο την επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Δεν είναι μόνον οι δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων, είναι και οι δύο μυστηριώδεις εκρήξεις σε ιρανικές στρατιωτικές βάσεις (μία από αυτές, τον Νοέμβριο, σκότωσε τον επονομαζόμενο «νονό» του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων), καθώς και ο Stuxnet, το ηλεκτρονικό «σκουλήκι» που προκάλεσε το 2010 προσωρινή απώλεια του ελέγχου κάποιων ιρανικών μηχανών φυγοκέντρησης. Το Ιράν δεν έχει καμία αμφιβολία ότι από πίσω βρίσκονται οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, η διαβόητη Μοσάντ. «Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τους πράκτορες της καταπίεσης [σ.σ.: ΗΠΑ] και του σιωνιστικού καθεστώτος», κατήγγειλε χθες ο ιρανός αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί, διαμηνύοντας στους «εχθρούς» ότι «δεν μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο του Ιράν». Το Ισραήλ, πιστό στη συνήθειά του, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε αμερικανική ανάμειξη στη δολοφονία του Μοσταφά Αχμάντι-Ροσάν.

Υπάρχουν πάντως και αναλυτές που θεωρούν πιθανό και κάποιον γηγενή ή άλλο μεσανατολικό δάχτυλο στη δολοφονία αυτή – έναν «φονικό σκιώδη πόλεμο μπλόφας και δολιοφθοράς».