Καμία διάθεση υποχώρησης στις αμερικανικές πιέσεις και συμμετοχής στην επιχείρηση μηδενισμού των ιρανικών πετρελαϊκών εσόδων δεν έδειξε χθες η Κίνα, παρά τις προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και συναντήθηκε χθες στο Πεκίνο τόσο με τον κινέζο Πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο όσο και με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Σι Ζινπίνγκ.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νόμο ο οποίος επιβάλλει νέες κυρώσεις στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συναλλάσσονται με την ιρανική κεντρική τράπεζα. Κατά την προγραμματισμένη για τις 23 Ιανουαρίου σύνοδό τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αποφασίσουν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Αλλά η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, επανέλαβε χθες ότι αντιτίθεται «στην άσκηση πίεσης και στις κυρώσεις, γιατί οι προσεγγίσεις αυτές δεν λύνουν τα προβλήματα». Πάντως το Πεκίνο έχει προγραμματίσει μειωμένες εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για τις τιμές. Και η Τεχεράνη μπορεί να υποχρεωθεί να ρίξει σημαντικά αυτές τις τιμές – άρα και τα έσοδά του -, αν του επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο από άλλους αγοραστές.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Γκάιτνερ είναι η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου σε κατάταξη χωρών. Ο Γουέν, από την πλευρά του, ξεκινά το Σαββατοκύριακο περιοδεία στη Σαουδική Αραβία (τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ. Οσο για τον ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αυτός έφτασε χθες το βράδυ στην Κούβα, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.