Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα έδωσε χθες στη Βουλή ο Δημήτρης Ρέππας, κηρύσσοντας παράλληλα το τέλος της εφεδρείας.

Μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέστησε σαφές, μεταξύ άλλων, πως: «Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει. Θέλω να είμαι σαφής… Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας και αυτή τη διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και ο υπουργός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο απαιτείται εξορθολογισμός στο Δημόσιο για να είμαστε πρωτοστάτες, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει και τη Οικονομία και τη χώρα για να απογειωθούν». Ο ίδιος πάντως προανήγγειλε ότι μέχρι το 2015 θα υπάρξει μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα, είτε με συνταξιοδότηση είτε με εθελουσία έξοδο, ενώ την ίδια ώρα παραδέχθηκε πως η εφεδρεία «ολοκλήρωσε τον κύκλο της». Κατά την εκτίμησή του στον Δημόσιο τομέα εργάζονται συνολικά 720.000 άτομα, οι 640.000 αποτελούν το τακτικό προσωπικό και οι άλλοι 80.000 το έκτακτο (συμβασιούχοι κ.λπ.) και απ’ αυτό το σύνολο οι 190.000 είναι εκπαιδευτικοί, ενώ άλλες 150.000 οι ένστολοι.

Την ίδια στιγμή, εξηγώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με το μέτρο για την εργασιακή εφεδρεία, είπε πως «δεν μπορεί να δοθεί χρονική παράταση στην εφαρμογή του» και συμπλήρωσε πως το αντίθετο θα αγγίξει τα «όρια του γελοίου και του παραλόγου» καθώς – κατά τη γνώμη του – υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται να αποχωρούν από το Δημόσιο υπάλληλοι που είναι «ικανοί και απαραίτητοι», διότι απλώς πλησιάζουν στα όρια της συνταξιοδότησης.

Κατά τον αρμόδιο υπουργό η περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας «πρέπει να κλείσει», ανέφερε ότι για την απόδοση του μέτρου, που έφθασε περίπου στα 10.000 άτομα, «δεν ευθύνονται ούτε υπουργοί ούτε γενικοί γραμματείς υπουργείων», και τους ενέταξε σε δύο περιπτώσεις: σε αυτούς που τέθηκαν σε προσυνταξιακή διαθεσιμότητα και σε όσους είχαν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, των οποίων ο αριθμός δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα στη δεύτερη «ομάδα» εργάζονται συνολικά περίπου 55.000 άτομα αλλά υπάρχει κάποια σοβαρή εκκρεμότητα καθώς δεν έχουν αποσταλεί κεντρικά οι λίστες από τους οργανισμούς, αποδίδοντάς το «είτε σε ασυνέπεια είτε σε άλλες επιλογές».

Αντίδραση Ραγκούση. Την πλήρη αντίθεσή του στην εργασιακή εφεδρεία επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας πως από την πρώτη στιγμή και από τη θέση τότε του υπουργού Εσωτερικών είχε απορρίψει τη θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού. Ο κ. Ραγκούσης κάνει λόγο για λανθασμένη αποδοχή της πρότασης του προέδρου της ΝΔ. «Επιβεβαιώθηκε ότι είναι διοικητικά επιβλαβής και δημοσιονομικά αναποτελεσματική», τονίζει και υπενθυμίζει την πρότασή του για αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ ώστε όσοι κρίνονταν ακατάλληλοι, να απομακρύνονταν.