Μεγάλες ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση προνομίων στο Δημόσιο και μέτρα απελευθέρωσης κρίσιμων τομέων σε υπηρεσίες και μεταφορές σχεδιάζει ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων στην επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου. Εξάλλου, σήμερα θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για να συζητήσουν την κατάσταση στη γειτονική χώρα που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη.

Τα μέτρα που σχεδιάζει να υιοθετήσει ο Μόντι αφορούν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη «Herald Tribune», τα εξής:

n Αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας που θα κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις και τις απολύσεις.

n Μείωση της δύναμης των συντεχνιών (αφορά κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και ιδιοκτήτες ταξί).

n Περιορισμό προνομίων και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

n Απελευθέρωση της αγοράς αερίου, ενέργειας, εμπορίου και μεταφορών.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει σήμερα μια μεγάλη πρόκληση. Το δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη μειώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά της Ελλάδας. Η κυβέρνηση σκέφτεται «να αφοπλίσει τα προνόμια τα οποία, βραχυπρόθεσμα, δίνουν σε όλους μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να βουλιάξουν το πλοίο της Ιταλίας» είπε ο Μόντι που προσπαθεί να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα. Το πρόβλημά του είναι ότι ενώ τα μέτρα λιτότητας που ήδη έχει πάρει κινδυνεύουν να βυθίσουν την Ιταλία σε βαθύτερη ύφεση και ο ίδιος πρέπει να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, στο εσωτερικό θα πρέπει να πείσει όσους απολαμβάνουν προνόμια ότι εάν δεν δεχτούν τις αλλαγές που προτείνει, τότε ολόκληρη η ευρωζώνη κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως γράφει η «Herald Tribune».

Σκάνδαλο με υφυπουργό

Την παραίτησή του αποφάσισε να υποβάλει ο ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Κάρλο Μαλινκόνικο. Ο υφυπουργός κατηγορήθηκε από τις ιταλικές εφημερίδες ότι διέμεινε σε πολυτελές ξενοδοχεία της Τοσκάνης το 2007 και το 2008 με έξοδα επιχειρηματιών του κατασκευαστικού κλάδου. Η παραίτησή του ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό. Ο Μαλινκόνικο αρνήθηκε ότι έκανε κάτι παράνομο αλλά δήλωσε ότι παραιτείται για να προστατέψει την κυβέρνηση και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.