Εντονη κινητικότητα σε επίπεδο υποψήφιων αρχηγών και στελεχών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν συμβιβαστικές λύσεις προτού εκδηλωθεί καταιγίδα στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Παράλληλα, μεγαλώνει και η λίστα των δυνάμει υποψήφιων αρχηγών. Οι διεργασίες αυτές συντελούνται την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να βρίσκεται στο Λονδίνο απ’ όπου θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα απόψε.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο γραφείο του πρώτου, στη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι και για τούς δύο δεν τίθεται θέμα διαρχίας και εκλογής προέδρου μετά τις εκλογές. Μάλιστα αναζητήθηκε και τρόπος απεμπλοκής της κατάστασης από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το κόμμα σε σχέση πάντα με τις προτεινόμενες από τον Γιώργο Παπανδρέου διαδικασίες.

ΕΝΟΤΗΤΑ. Αργότερα, για τα ίδια ζητήματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών συζήτησε διά ζώσης και με τον Απόστολο Κακλαμάνη ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Κώστα Σκανδαλίδη, Αννα Διαμαντοπούλου και Πέτρο Ευθυμίου σε μία ακόμη προσπάθεια να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα για την ανάδειξη ηγεσίας.

Ανάμεσα στα στελέχη που επιδεικνύουν κινητικότητα είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ο οποίος είπε στα «ΝΕΑ» πως «σε ό,τι με αφορά θα δώσω τα ρέστα μου για την ενότητα». Επίσης η Βάσω Παπανδρέου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι «συζητάμε όλοι με όλους» τονίζοντας ότι «γίνεται μία προσπάθεια για να βρεθεί μία ενωτική λύση και για να μην τιναχτούν τα πράγματα στον αέρα. Επιδιώκουμε ξεκάθαρες καταστάσεις». Τηλεφωνικές επαφές με πολλούς βουλευτές είχε και ο Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος εξ αρχής έχει ταχθεί υπέρ των «καθαρών λύσεων».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο εξωτερικό και θα επιστρέψει από το Βερολίνο την Παρασκευή, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου που δεν έχει καταλήξει στο τι τελικά θα πράξει απουσιάζει για λόγους που σχετίζονται με τα υπουργικά της καθήκοντα στο Ισραήλ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει μία ημέρα πριν για να καταλήξει στις προτάσεις που θα σταλούν προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Και εκεί το τοπίο παραμένει ασαφές αφού όπως καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του. Η Συλβάνα Ράπτη δήλωσε χθες (9.84) ότι «ένα μοντέλο όπως λέγεται διαρχίας δεν βοηθάει, αντιθέτως περιπλέκει τα πράγματα» ζητώντας καθαρό τοπίο στο ζήτημα της ηγεσίας. Ταυτόχρονα η Μαριλένα Κοππά μιλώντας στον Σκάι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σιγά σιγά, να καταλάβουμε τι έφταιξε και σιγά σιγά μέσα από τον διάλογο με αυτοκριτική, με σκληρή συζήτηση και αντιπαράθεση, να συζητήσουμε πια τις πολιτικές πλατφόρμες και τις πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων. Γιατί, πώς θα κρίνουμε τους υποψηφίους; Επειδή είναι ωραίοι; Επειδή έχουν καλό λόγο; Ή επειδή έχουν μια πρόταση για το μέλλον της χώρας πρωτίστως, αλλά και της παράταξης;».

Παράλληλα, η Λούκα Κατσέλη κάνει εντατικές επαφές με στελέχη και βουλευτές και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να είναι υποψήφια μετά το Εθνικό Συμβούλιο. Σήμερα, τέλος, ο βουλευτής Σήφης Βαλυράκης δίνει συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπώσει τη δυσαρέσκειά του για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και θα πει ότι δεν θα πάρει μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.