Στην ιδέα ενός πυρηνικού Ιράν προετοιμάζεται το Ισραήλ γράφοντας τα σενάρια της επόμενης μέρας μιας πυρηνικής δοκιμής, για την οποία υποθέτει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στους προσεχείς δώδεκα μήνες. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας του Ισραήλ (INSS), την οποία έθεσε υπόψη του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – μαζί με τα σενάρια της επόμενης μέρας. Η προετοιμασία για τη συγκατοίκηση στη Μέση Ανατολή με μια άλλη πυρηνική δύναμη από μέρους του Ισραήλ συνιστά σαφή υπαναχώρηση σε σχέση με την αρχική του θέση, όταν η ισραηλινή ηγεσία εμφανιζόταν έτοιμη να απαντήσει άμεσα με στρατιωτικά μέσα στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Οπως αποκαλύπτουν οι «Τάιμς», η έκθεση του INSS συντάχθηκε από πρώην πρεσβευτές, αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Και η δημοσιοποίησή της έρχεται μία ημέρα μετά την αποκάλυψη εκ μέρους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν έχει αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι αδύνατο να πληγούν από αέρος. Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, το μπούνκερ έχει κατασκευαστεί μέσα σε βουνό, κοντά στην ιερή πόλη Κομ, και προστατεύεται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας του Ισραήλ προειδοποιεί την ισραηλινή ηγεσία ότι μια πυρηνική δοκιμή από την Τεχεράνη θα αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Για το ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη έπειτα από μια τέτοια δοκιμή οι ισραηλινοί ειδικοί διατυπώνουν διάφορες υποθέσεις. Η πρώτη από αυτές λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν να συγκρατήσουν το Ισραήλ από μια στρατιωτική απάντηση αντιπροτείνοντας ένα τυπικό αμυντικό σύμφωνο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Την υπογραφή ενός αμυντικού συμφώνου θα ήταν πιθανό να προωθήσουν από κοινού και η Μόσχα με την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή. Στα πιθανά σενάρια περιλαμβάνεται και η εκδήλωση ενός φαινομένου ντόμινο στην περιοχή, με τη Σαουδική Αραβία να μην ικανοποιείται από τις αμερικανικές εγγυήσεις και να προχωρά στην ανάπτυξη του δικού της πυρηνικού προγράμματος. Η Αίγυπτος θα υποστήριζε πιθανότατα την ιδέα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, ενώ η Τουρκία θα προτιμούσε ενδεχομένως να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή με την Τεχεράνη. Εάν, πάντως, το Ισραήλ γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αποχωρούσε από τη Συμμαχία.

Οι ειδικοί του INSS πιθανολογούν ότι ο προάγγελος της πυρηνικής δοκιμής θα είναι μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι απαιτήσεις για επανασχεδιασμό των συνόρων με το Ιράκ και για επικυριαρχία στο Μπαχρέιν ή ενέργειες ήπιας μορφής εις βάρος των πλοίων του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου, ο οποίος βρίσκεται στον Κόλπο. Για το Ισραήλ, πάντως, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης παραμένει ως επιλογή πάνω στο τραπέζι.