«Κι εγώ θα προσπαθούσα να αποκτήσω πυρηνικά αν ήμουν στη θέση του Ιράν». Η δήλωση του Εχουντ Μπαράκ σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε προκαλέσει κατακραυγή. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Μια ζωή στρατιώτης και κομάντο ειδικών αποστολών, ο σημερινός υπουργός Αμυνας του Ισραήλ αποδείχθηκε ικανότερος στον πόλεμο παρά στην πολιτική.

Τον έχουν αποκαλέσει «γερακίσιο περιστέρι», επειδή πάντα υποστήριζε πως μόνο αν το Ισραήλ είναι ισχυρό μπορεί να κάνει ειρήνη με τους γείτονές του. Στη σύντομη και ταραχώδη θητεία του στην πρωθυπουργία (1999-2000) ο πιο παρασημοφορημένος στρατιωτικός του Ισραήλ υποσχέθηκε την αποχώρηση από τον Νότιο Λίβανο και υλοποίησε τη δέσμευσή του. Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις με τον Γιάσερ Αραφάτ στο Καμπ Ντέιβιντ. Αλλά το στοίχημα δεν του βγήκε. Την ώρα που η κυβέρνησή του κατέρρεε, έκανε μεγάλες παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους που όμως τις απέρριψαν. Ο Μπαράκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό την πίεση της δεύτερης αιματηρής παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Δεκέμβριο του 2000.

Παιδί ανατολικοευρωπαίων εμιγκρέδων, ο Εχουντ Μπρογκ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1942 σε κιμπούτς της Παλαιστίνης. Τότε άλλαξε το όνομά του σε Μπαράκ που σημαίνει «φώτιση». Εχει φήμη αλαζόνα και ανθρώπου που «ακούει μόνο τον εαυτό του».