Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει αύριο στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, με αξιωματούχους της κυβέρνησης, πιθανότατα τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σε έναν καθοριστικό νέο γύρο διαπραγματεύσεων ενόψει συμφωνίας για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Ολα δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ημερών, καθώς αύριο η Ελλάδα θα θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας προς συζήτηση και στην ομάδα των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group).

Xθες ο επίτροπος Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωνε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ότι «βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό σημείο στην πορεία των συζητήσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι «το ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει τον χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης αρχικά, δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία, στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι μεγάλη σημασία έχει μία σειρά παραμέτρων, όπως τα επιτόκια για τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τα παλιά.

Πράγματι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτόκια αποτελούν τώρα αποφασιστική παράμετρο της διαπραγμάτευσης, όπου ένα από τα πιθανά σενάρια προβλέπει χαμηλότερο επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια και υψηλότερο αργότερα.

Το επικρατέστερο υπό συζήτηση επιτόκιο κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 4%-4,5%. Η διαμόρφωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις τράπεζες, που θα υποστούν μεγαλύτερες ζημιές, όπως αυτές αποτυπώνονται στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων τους.

Ετσι, ενώ το κούρεμα εκτιμάται ότι θα είναι 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, αυτό μπορεί να φτάσει το 60% ή και περισσότερο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Πάντως η Ευρώπη, όπως κατέστησαν σαφές – σύμφωνα με τις πληροφορίες – οι ηγέτες της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές επαφές τους με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τις προηγούμενες ημέρες, δεν υιοθετεί τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε επανεκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους και μεγαλύτερο (αναφέρθηκε το ποσοστό 80%) κούρεμα των ομολόγων.

Τελευταίως, όμως, φαίνεται πως και το Ταμείο υπαναχώρησε, αποδεχόμενο την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων την 27η Οκτωβρίου.

Κρίσιμη είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής κατόχων ομολόγων στο κούρεμα. Χθες έγινε γνωστό ότι ορισμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) απειλούν να μη συμμετάσχουν.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης καθιστώντας υποχρεωτική τη συμμετοχή για όλους, σε περίπτωση κατά την οποία το ποσοστό των ενδιαφερομένων ξεπεράσει το 75%.