Η καυτή πατάτα των νέων σκληρών μέτρων με περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα που πρόκειται να απαιτήσει η τρόικα είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Η ηγεσία της ΝΔ διαφωνεί, το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο και για αυτό το θέμα, ενώ η ΓΣΕΕ προειδοποιεί – κόντρα στις εργοδοτικές οργανώσεις – με απεργίες. Αποφάσισε μάλιστα να επισκεφθεί τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη νέων περικοπών με προώθηση από την κυβέρνηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

– Ο Λουκάς Παπαδήμος πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει και ξεκαθαρίζει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ότι προτεραιότητά του είναι η συμφωνία με την τρόικα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία. Το τελεσίγραφο που εστάλη από το Μαξίμου στους κοινωνικούς εταίρους είναι να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική συμφωνία ενόψει των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων που αρχίζει τη Δευτέρα η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

– Και ενώ η χώρα μπαίνει στην πιο καθοριστική για το μέλλον της φάση, αυτή την ώρα φαίνεται να παραμένει μετέωρο το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για εκλογές το αργότερο μέχρι τις 8 Απριλίου. «Εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες το βράδυ το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

– Ενα άλλο επίμαχο θέμα – το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων – φαίνεται να οδεύει προς συμβιβαστική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα κάνει ένα βήμα πίσω στην απαίτησή της για πλήρη κατάργηση της κατώτατης αμοιβής. Και αυτό γιατί η διάταξη δεν αλλάζει την «τιμή αναφοράς» που ισχύει για μηχανικούς και δικηγόρους, με βάση την οποία πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Ετσι οι δανειστές θεωρούν ότι επιστρέφει με τέχνασμα από την πίσω πόρτα η ελάχιστη αμοιβή. Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι έτσι προστατεύονται τα έσοδα των Ταμείων. Επίσης, για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων προβλέπεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα τις μειώνει 30%.

– Την ίδια ώρα ανατροπές-σοκ για τους Ιταλούς στα εργασιακά φέρνει η νέα κυβέρνηση της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη απελευθερώνοντας την αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου, μια σειρά από μέτρα για τον στόχο αυτό. Στα πλαίσια της προσπάθειας για αντιμετώπιση της κρίσης ο Μάριο Μόντι θα συναντηθεί σήμερα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

– Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στη γειτονική χώρα – αρκετά από τα οποία είναι καρμπόν με τα δικά μας – αφορούν μεταξύ άλλων την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας που θα κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη μείωση της δύναμης των συντεχνιών (κυρίως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες ταξί). Και ακόμη τη μείωση των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων.

– Κατά τα άλλα η κυβέρνηση και οι δήμοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν τη «μαφία των παζαριών», ένα θέμα που στην ουσία δεν έχει κόστος. Ξεβολεύει μόνο τις συμμορίες επιτήδειων που θησαυρίζουν εις βάρος της αγοράς και ταυτόχρονα στερούν δισεκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο. Η δουλειά στήνεται από τα σωματεία πλανόδιων επαγγελματιών διαφόρων περιοχών της χώρας που ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους. Το μαύρο χρήμα που κινείται είναι πολύ και το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί στα εορταστικά παζάρια έξω από τους ναούς και στις λαϊκές πλέον πωλούνται σχεδόν τα πάντα. Μάλιστα, ελεγκτές καταγγέλλουν ότι έχουν εντοπίσει πωλητές χωρίς άδειες ή άλλους που πωλούν προϊόντα χωρίς παραστατικά και προφανώς δεν κόβουν αποδείξεις. Σε πολλές περιπτώσεις, κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη των συμμοριών κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούν.

– Οσο για το ΠΑΣΟΚ, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι μνηστήρες για την ηγεσία πληθαίνουν. Πληροφορίες εμφανίζουν τον Χάρη Καστανίδη να είναι υποψήφιος σε περίπτωση που δεν κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρεί πολιτική και φιλική σχέση, ενώ την υποψηφιότητά του θα ανακοινώσει την Πέμπτη και ο Στέφανος Τζουμάκας. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κατάλογος των υποψηφίων δεν έχει κλείσει ακόμη. Πάντως οι συνεννοήσεις μεταξύ των στελεχών του κόμματος δίνουν και παίρνουν ενόψει του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής και του Εθνικού Συμβουλίου του Σαββατοκύριακου, το οποίο θα αποφασίσει εάν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.