Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου στους κοινωνικούς εταίρους, να βρουν κοινό τόπο συζητήσεων για να καταλήξουν σε συμφωνία ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους μισθούς, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το θέμα.

Παράλληλα το Μαξίμου αμφισβητεί επί της ουσίας την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι η 8η Απριλίου είναι η τελευταία ημερομηνία που μπορεί να δεχθεί για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οπως εκμυστηρεύθηκαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προφανώς ύστερα από συζητήσεις μαζί του, «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, το οποίο έχει συμφωνηθεί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αφού εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος ερωτήθηκε επίμονα για το αν η 8η Απριλίου είναι μια ρεαλιστική ημερομηνία με βάση την εικόνα που έχει από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπαίνω στην ημερομηνιολογία», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση «περί ολοκλήρωσης του συμφωνηθέντος έργου της κυβέρνησης».

Κυβερνητικές πηγές πάντως ανέφεραν χθες ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων πάνω στα θέματα που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνηση (συμπεριλαμβάνονται τα κατώτατα όρια των μισθών, ο 13ος και ο 14ος μισθός, η μισθολογική ωρίμαση αλλά και το ύψος των επικουρικών συντάξεων) θεωρείται από την κυβέρνηση προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ανάλογη στάση, πιστεύεται, θα τηρήσει η κυβέρνηση και στο θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, καθώς, όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ζήτημα το οποίο αποτελεί δέσμευση της χώρας από το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μελλοντικά θα έχουν όλα πρόβλημα, ακόμη και αυτά που παρουσιάζουν σήμερα πλεόνασμα.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και ενόψει της συνάντησης, το προσεχές Σάββατο, του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, προειδοποιεί για την κρισιμότητα των επόμενων, λίγων εβδομάδων όσον αφορά την πορεία της χώρας.

Στο διάστημα αυτό, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει τα μέτρα από το αναθεωρημένο Μνημόνιο, να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για το PSI.