Το τριετές διάλειμμα χωρίς έναν Κέννεντυ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ τελείωσε. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο 31χρονος Τζο Πάτρικ, ο εγγονός του δολοφονημένου Ρόμπερτ «Μπόμπυ» Κέννεντυ. Από τον Αύγουστο του 2009, όταν ο θείος Τεντ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, η δυναστεία που επί μισό αιώνα είχε αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στην αμερικανική πολιτική δεν είχε κάποιον εκπρόσωπο στην πολιτική αρένα. Τώρα όμως η Αριάννα Χάφινγκτον περιγράφει τον Τζόζεφ Πάτρικ τον 3ο ως τον «πιο Κέννεντυ απ’ όλους τους Κέννεντυ»…

Ο JPK o 3ος είναι γιος του πρώην βουλευτή Τζόζεφ Πάτρικ του 2ου, ο οποίος ήταν γιος του Ρόμπερτ Κέννεντυ και μικρανεψιός του Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ και του Εντουαρντ «Τεντ» Κέννεντυ. Εχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου ήταν αρχηγός της ομάδας του λακρός, έχει κάνει ένα διδακτορικό στο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπως απαιτεί η οικογενειακή παράδοση, έχει θητεύσει δύο χρόνια στο «Peace Corp», την οργάνωση εθελοντών για την ειρήνη που είχε ιδρύσει ο JFK, έχει δουλέψει για δύο χρόνια ως δικηγόρος σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Και τώρα θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη για τη βουλευτική έδρα την οποία κατέχει ένας άλλος προοδευτικός πολιτικός της Μασαχουσέτης, ο Μπάρνεϋ Φρανκ, ο οποίος αποφάσισε να μην είναι και πάλι υποψήφιος έπειτα από θητεία δεκάξι ετών.

Και η «Kennedy fatigue», η «κόπωση από τους Κέννεντυ», που λέγεται πως έχει «προσβάλει» τους ψηφοφόρους της Μασαχουσέτης; Ο Τζο Πάτρικ θα καταφέρει να τη νικήσει και θα βγάλει τη δυναστεία από την πολιτική λήθη, πιστεύουν κύκλοι προσκείμενοι στην οικογένεια, διότι είναι το… απόσταγμα των Κέννεντυ. Είναι «λίμπεραλ», αλλά όχι κρατιστής, υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή των εισοδημάτων, αλλά χωρίς αύξηση των φόρων ούτε του ήδη δυσβάστακτου εθνικού χρέους, είναι ρωμαιοκαθολικός, αλλά θεωρείται από τους «προοδευτικούς» της εκκλησίας του. Πράγματι, σε άλλες πολιτικές περιόδους, η εκλογική νίκη του τον Νοέμβριο θα ήταν ζήτημα ρουτίνας, όμως το κλίμα έχει αλλάξει, ακόμη και στην ιρλανδέζικη και ιταλική και Δημοκρατική Μασαχουσέτη.

Το εκλογικό σώμα που επί οκτώ διαδοχικές εκλογές έδινε τη νίκη στον Μπάρνεϋ Φρανκ, έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο, έχει τώρα αλλάξει, καθώς οι εκλογικές περιφέρειες έχουν ανασχεδιαστεί και περιλαμβάνουν πλέον αρκετές κοινότητες και προάστια που ψηφίζουν τους Ρεπουμπλικανούς – λέγεται πως αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που αποχώρησε ο Φρανκ. Ομως τα στελέχη των Δημοκρατικών ελπίζουν πως ο Τζο Πάτρικ, ο οποίος είναι εξαιρετικός ρήτορας, θα καταφέρει να ξυπνήσει στους ψηφοφόρους ένα είδος νοσταλγίας… Και θα καταφέρει να ηγηθεί μιας τρίτης γενιάς των Κέννεντυ, μετά τις τραγωδίες της πρώτης και την ασημαντότητα της δεύτερης.