Νέα σελίδα ανοίγει στη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ με την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, η οποία επισημοποιεί και την τριγωνική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου. Σήμερα εξάλλου φτάνει στην Αθήνα για συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ.

Με τις υπογραφές του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη και του ισραηλινού ομολόγου του επισφραγίστηκε και επισήμως η συνεργασία, η οποία ανεπισήμως εγκαινιάστηκε τους μήνες του φθινοπώρου, όταν οι τουρκικές φρεγάτες μπαινόβγαιναν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προκαλώντας ένταση.

Τότε το Ισραήλ προσέφερε αμυντική κάλυψη στην Κύπρο, τόσο με πολεμικά πλοία όσο και με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την πλατφόρμα της γεώτρησης στο Οικόπεδο 12. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν ακόμα συμφωνία για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΚ. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ θα βρίσκεται τις επόμενες δύο ημέρες στην Αθήνα – θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια και τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά και με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα. Ο Εχουντ Μπαράκ έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη» και επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να είναι στενή η συνεργασία για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και για την ύπαρξη σεβασμού στις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι με τη χθεσινή υπογραφή αμυντικής συμφωνίας της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ επισημοποιείται και η λεγόμενη «τριγωνική» συνεργασία Αθήνας – Τελ Αβίβ – Λευκωσίας. Η αντίστοιχη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα είναι ήδη γεγονός, ενώ το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας για το 2012 είναι αναβαθμισμένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολύ σύντομα αναμένεται και η συνεδρίαση του κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας – Ισραήλ υπό τους Λουκά Παπαδήμο και Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία θα επισημοποιηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την υπογραφή συμφωνίας.

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12. Και ενώ χθες άρχισε από τη Λευκωσία η επίσημη διαδικασία για το άνοιγμα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, οι πληροφορίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο για να προστατεύσει τις γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ του.