Βιομηχανία πλαστών και εικονικών τιμολογίων που απέφεραν σε επιτήδειους παράνομες επιστροφές ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Βοιωτία.

Οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ, αφορούσαν την τριετία 2006-2008 και εισπράττονταν με βάση πλαστά και εικονικά τιμολόγια που φέρονται να έκοβαν αγρότες σε συνεργασία με χονδρέμπορους των Αθηνών στην Κοινότητα Αρμα Θηβών Βοιωτίας.

Τα στοιχεία της έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλης έκτασης απάτη εις βάρος του Δημοσίου σε ένα χωριό 1.000 κατοίκων. Μάλιστα, πολλά τιμολόγια είχαν εκδοθεί στο όνομα υπερηλίκων, παππούδων των αγροτών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους, ενώ τα ποσά που καταβλήθηκαν παρανόμως θα επιστραφούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΔΟΕ, οι αγρότες έκοβαν τιμολόγια για ποσότητες προϊόντων που δεν παρέδιδαν στους εμπόρους και μοιράζονταν τον ΦΠΑ τον οποίο εισέπρατταν παρανόμως. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε μία περίπτωση αγρότης είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 5.648.757 ευρώ, ενώ άλλος αξίας 2.484.025 ευρώ!