Mε προσφορές και προκρατήσεις ενόψει εκπτώσεων έκαναν ποδαρικό οι έμποροι στο 2012 δίνοντας στους καταναλωτές μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε ξεκινούν επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις. Η μεγάλη πτώση του τζίρου, η οποία υπολογίζεται για το σύνολο της αγοράς στο 30% τη χρονιά που πέρασε, αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών ανάγκασαν τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν νωρίτερα τις χειμερινές εκπτώσεις, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει. Ετσι, μειώσεις τιμών που φτάνουν ακόμη και το 50% μπορούν να βρουν ήδη οι καταναλωτές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη σπιτιού και έπιπλα, αφού η αγορά δεν περιμένει την επίσημη έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων το ερχόμενο Σάββατο. Οπως λένε οι έμποροι, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι μειώσεις τιμών θα ξεπεράσουν ακόμη και το 70%.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που για μία ακόμη χρονιά ακολουθούν πολιτική προωθητικών ενεργειών, με συστημένες επιστολές, αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και με ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω facebook, επιδιώκοντας να ενημερώσουν αλλά και να δελεάσουν τους καταναλωτές προκειμένου να προσέλθουν στα καταστήματά τους και να ψωνίσουν, αλλά και εκείνες που καλούν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις ειδών τα οποία μπορούν να διαλέξουν σήμερα και να πληρώσουν με τιμές εκπτώσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ουσιαστικά η αγορά έχει μπει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου σε περίοδο εκπτώσεων και προσφορών, και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς. Αλλωστε η κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει ότι αρκετές είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους, για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

Εως το τέλος Φεβρουαρίου. Σημειώνει μάλιστα ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έναν μήνα, είναι η Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Ετσι, οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 και θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Με το ισχύον καθεστώς επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες έως την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων, κάτι που παλαιότερα δεν επιτρεπόταν. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστωθεί ότι παραβατούν ή παραπλανούν τους καταναλωτές διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ επιπλέον τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φτάσει έως και το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.