Το Mondeo τέταρτης γενιάς αποτελεί ένα εντελώς νέο μοντέλο με αεροδυναμικό σχεδιασμό, ο οποίος παραπέμπει ευθέως στο πειραματικό Evos και θα υιοθετηθεί και από τα άλλα μελλοντικά αυτοκίνητα της Ford. Στο εσωτερικό επικρατεί πλέον μεγαλύτερη ευρυχωρία προβλέπονται ανετότερα καθίσματα, ο σχεδιασμός του κόκπιτ έγινε πιο οδηγοκεντρικός και έχουν χρησιμοποιηθεί σαφώς ποιοτικότερα υλικά.

Η γκάμα των κινητήρων θα απαρτίζεται από υπερτροφοδοτούμενα τετρακύλινδρα μοτέρ της οικογένειας Ecoboost με σύστημα άμεσου ψεκασμού, ενώ θα υπάρχουν και δύο υβριδικές εκδόσεις η μία από τις οποίες θα φορτίζεται και εξωτερικά (plug-in). Η μετάδοση της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς θα γίνεται με τη μεσολάβηση εξατάχυτων χειροκίνητων και αυτόματων σαζμάν τα οποία θα συνδυάζονται σε κάθε περίπτωση με σύστημα start and stop. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ηχομόνωση, αλλά και στον αεροδυναμικό σχεδιασμό του αμαξώματος, μάλιστα ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επενδύθηκε όλο το πάτωμα από κάτω. Οι άνθρωποι της Ford υπόσχονται εξάλλου μια μοναδική αίσθηση οδήγησης χάρη στις εξελιγμένες αναρτήσεις.

Ο εξοπλισμός του νέου Mondeo θα είναι υπερπλήρης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα προειδοποίησης για παρέκκλιση από τη λωρίδα (lane keeping aid), ραντάρ για ασφαλείς αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, σύστημα για την εξάλειψη της νεκρής γωνίας, αερόσακους γονάτων για τον οδηγό και τον συνοδηγό και ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτόνομου παρκαρίσματος. Το καινοτόμο μοντέλο της Ford θα κυκλοφορήσει μέσα στο τρέχον έτος στις ΗΠΑ, όμως το λανσάρισμά του στην ευρωπαϊκή αγορά θα γίνει έναν χρόνο αργότερα.