Εμαθε να διαβάζει στα οκτώ του χρόνια, κάποιος φίλος του στοιχημάτιζε ένα σακουλάκι καραμέλες ότι δεν θα κάνει τίποτε στη ζωή του, οι καθηγητές του απελπίζονταν με τα γραπτά του. Κάποια στιγμή, όμως, οι συμμαθητές του στο σχολείο τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Αϊνστάιν»… Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο αναγνωρίσιμος εν ζωή επιστήμων στον κόσμο, δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 70ά γενέθλιά του. Αποκάλυψε όμως πολλές άγνωστες λεπτομέρειες από την περιπετειώδη ζωή του με μια μαγνητοσκοπημένη ομιλία. Η χαλαρή σχέση του Χόκινγκ με την εκπαίδευση συνεχίστηκε την περίοδο που σπούδαζε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Κάποτε υπολόγισα ότι μελέτησα χίλιες ώρες τα τρία χρόνια που ήμουν εκεί, κατά μέσο όρο μία ώρα την ημέρα», αποκάλυψε στην ομιλία του σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν «είναι υπερήφανος γι’ αυτό». Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας συνοψίζεται, πάντως, σε δύο φράσεις: «Να είστε περίεργοι, να μην εγκαταλείπετε ποτέ την προσπάθεια», «να θυμάστε να κοιτάτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας».

Ο Στίβεν Χόκινγκ, καθηλωμένος εδώ και δεκαετίες από μια επώδυνη παραλυσία, δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί. Στα 70 του χρόνια, χρειάζεται μια νέα τεχνολογία για να επικοινωνεί όπως για παράδειγμα έναν σαρωτή εγκεφαλικών κυμάτων, καθώς η επιδείνωση της ασθένειάς του τον δυσκολεύει ολοένα περισσότερο να χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Πλέον ο Χόκινγκ δεν μπορεί να μιλήσει και γράφει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συσπώντας έναν μυ στο μάγουλό του. Οι συσπάσεις ανιχνεύονται από έναν οπτικό αισθητήρα στα γυαλιά του, επιτρέποντάς του να επιλέγει λέξεις και γράμματα επάνω σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εντούτοις η νόσος του κινητικού νευρώνα (νόσος Λου Γκέριγκ), από την οποία πάσχει, καθιστά δύσκολο να χρησιμοποιεί ακόμη και αυτόν τον μυ. Ετσι τώρα μια ομάδα της εταιρείας Intel, από τους κορυφαίους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, θα εργαστεί μαζί με τον Χόκινγκ για να βρεθεί λύση. Μία από τις προτάσεις είναι η σάρωση των εγκεφαλικών κυμάτων: μια συσκευή που μοιάζει με σύστημα ακουστικών χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία για να βοηθήσουν ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες να επικοινωνήσουν. Μια άλλη μέθοδος είναι η παρακολούθηση του βολβού του ματιού, ενώ μια τρίτη δυνατότητα θα ήταν ένα είδος «αναγνώρισης προσώπου», όπου ο Χόκινγκ θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει μια γκριμάτσα για να μετακινεί τον κέρσορα του ηλεκτρονικού υπολογιστή προς μια ορισμένη κατεύθυνση και μετά να τον κάνει να επιστρέφει με μια διαφορετική έκφραση.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Τζάστιν Ράτνερ, διευθυντή Τεχνολογίας της Intel, πρόκειται να αρχίσει δουλειά αυτή την εβδομάδα, μόλις ο Χόκινγκ αναλάβει δυνάμεις. Βγήκε από το νοσοκομείο την Παρασκευή και ήταν πολύ αδύναμος για να παρευρεθεί στο συνέδριο, χθες στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, για να γιορταστούν τα 70ά γενέθλιά του. Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων που είχαν σηκωθεί όρθιοι. Ο βρετανός επιστήμων εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι είναι ζωντανός έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα, ενώ είχε αναφερθεί στην απελπισία που του είχαν προκαλέσει τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειάς του. Ηταν 21 ετών και έκανε το μεταπτυχιακό του. Δεν ήξερε αν θα ζούσε για να το ολοκληρώσει. Ωστόσο βρήκε τη δύναμη όταν συνάντησε σε πάρτι τη μελλοντική του σύζυγο Τζέιν.