Η αύξηση του συντελεστή δόμησης, όπως αναφέρει ο κ. Σηφουνάκης, θα είναι συνάρτηση των παραγόντων: περιοχή, έκταση της οικοπεδικής γης, ύψος του συντελεστή κάλυψης, ύπαρξη ή μη σημαντικών τοπόσημων.

Οπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, στόχος είναι η παροχή κινήτρου για την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά περίπου 10% υπό προϋποθέσεις για:

– Χωροθέτηση κτιρίου εντός οικοπέδου που προκύπτει από συνενώσεις οικοπέδων προκειμένου να υπάρξει όφελος για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την εικόνα και την αρχιτεκτονική της πόλης.

– Μεγαλύτερο ύψος κτιρίων με μικρότερη κάλυψη σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί. Διότι το ύψος των κτιρίων σε συνδυασμό με το πλάτος των δρόμων, των ελεύθερων χώρων της πόλης και τις μεταξύ τους αποστάσεις επηρεάζει την κίνηση του αέρα. Δηλαδή, στόχος είναι να υπάρξει βελτίωση του μικροκλίματος στις πυκνοδομημένες περιοχές.

– Τη δημιουργία κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτός ο σχεδιασμός υποστηρίζεται επιπλέον από τις γενικές προβλέψεις του νέου ΓΟΚ για αύξηση των χώρων που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και τη δόμηση, ενώ συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό και στην εξυπηρέτηση των νέων πράσινων τεχνολογιών κτιρίων.

– Φυτεμένα δώματα.

– Δημιουργία υπόσκαφων χώρων, κυρίως για κτίρια ειδικών και εμπορικών χρήσεων, σε συνδυασμό με φυτεμένα δώματα και απόδοση επιφανειών και πράσινου σε δημόσια χρήση.

– Υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή του ισογείου και του πρώτου ορόφου των πολυώροφων κτιρίων με υψηλούς συντελεστές.