Από το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν την αύξηση της απαιτούμενης αρτιότητας των γηπέδων μόνο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική για τα νέα οικόπεδα – δηλαδή αυτά που έχουν κατατμηθεί μετά το 1985 – η κατάτμηση είναι στα 20 στρέμματα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η αρτιότητα έχει θεσμοθετηθεί σε 4, 8 και 10. Την ίδια ώρα προωθείται η μείωση της εμφανούς δόμησης κυρίως στις περιοχές με μεγάλη κλίση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα μέτρα για την εκτός σχεδίου δόμηση θα συνοδεύονται από κίνητρα για τη χρήση οικολογικών – φιλικών προς την υγεία και το περιβάλλον τεχνολογιών.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν θα προσμετρώνται για παράδειγμα στον συντελεστή δόμησης τα πάχη των μονώσεων πάνω από πέντε εκατοστά και τα διπλά κελύφη.

Τελικά πόσο προβλέπεται να αυξηθεί το πράσινο στην Αθήνα; «Επακριβώς αριθμητικά είναι πολύ πρώιμο να πούμε. Ομως σε βάθος χρόνου θα συμβάλει σημαντικά και θα πρέπει να ιδωθεί ταυτόχρονα πόσο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής η νέα βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οικοδομικά τετράγωνα που μπορούν να δημιουργηθούν όπου το πράσινο θα υπερέχει», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, και συμπληρώνει: «Στην Αθήνα το φαινόμενο της θερμικής νησίδας διπλασιάζει το οικολογικό αποτέλεσμα της πόλης. Ο πράσινος ΓΟΚ στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτού του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αδιεξόδου. Ενας πραγματικός πράσινος ΓΟΚ πρέπει να διέπεται από μια ολιστική φιλοσοφία».