Σενάρια τρόμου για τους μισθούς επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το νέο «πακέτο» για τη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, συζητείται η πιθανότητα να χορηγείται στο εξής σε εθελοντική βάση – υπό τη μορφή μπόνους – από τις επιχειρήσεις ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, στο τραπέζι μπαίνουν οι περικοπές στον κατώτατο μισθό, αλλά και το πάγωμα των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα σενάρια για τις περικοπές των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα προβλέπουν τα εξής:

1. Κατάργηση της δέσμευσης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλουν τον 13ο και τον 14ο μισθό, με παράλληλα την ευχέρεια καταβολής των δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, αδείας) στον εργοδότη. Ενα άλλο σενάριο προβλέπει την ενσωμάτωση κατά 50% των δώρων στις αποδοχές, ενώ μια άλλη πρόταση είναι να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα ό,τι στο Δημόσιο. Δηλαδή να περιορισθούν τα δώρα, για παράδειγμα, σε 250, 500 και 250 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Πάγωμα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο του 2012 ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, πάγωμα των τριετιών και των μισθολογικών ωριμάσεων της ΕΓΣΣΕ.

3. Μείωση κατά 20%-30% του κατώτατου μισθού σε όλον τον ιδιωτικό τομέα ή σε επιχειρήσεις με προβλήματα επιβίωσης. Η τρόικα έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στο υπουργείο Εργασίας ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι «προς μίμηση». Στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι 566 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 400 ευρώ καθαρά, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 μεικτά και λίγο κάτω από 600 καθαρά.

Η ΓΣΕΕ. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5 το Σάββατο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα πίσω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να ετοιμάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού που ζητεί η τρόικα.

Ο κ. Παναγόπουλος δεν εμφανίστηκε αρνητικός στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι εργοδοτικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι το μόνο που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με την προϋπόθεση να καλυφθούν με άλλους τρόπους οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, οι εργοδοτικοί φορείς (συναντώνται σήμερα), αλλά και το υπουργείο Εργασίας, είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας, καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στους εργαζομένους, στην οικονομία γενικότερα, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κυβέρνηση και εργοδότες αναγνωρίζουν ότι οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί. Αλλωστε οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που σαφώς συνεπάγονται κουτσουρεμένους μισθούς.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Το 2011 άρχισε να γράφεται η αρχή του τέλους της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με την επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση. Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).