«Οποτε με βλέπει, η Μέρκελ ταράζεται. Οποτε βλέπει εσένα, είναι ήρεμη». Με αυτά τα λόγια πριν από τρία χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί επέδωσε χαριτολογώντας το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον σύμβουλο και δεξί του χέρι Ξαβιέ Μισκά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει η Γαλλία σε πολίτη.

Μπορεί ο γάλλος Πρόεδρος να αστειευόταν τότε, όμως η παρατήρησή του μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Ξαβιέ Μισκά μπορεί να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, είναι όμως εκείνος που μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ εργάζονται ακατάπαυστα στο παρασκήνιο για να συμβιβάσουν τη Γερμανία και τη Γαλλία ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφορές που έχουν το Βερολίνο και το Παρίσι στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Οι δύο αυτοί κορυφαίοι σύμβουλοι που είναι το δεξί χέρι των ισχυρότερων ευρωπαίων ηγετών έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις ενόψει και της σημερινής συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το προφίλ των δύο αυτών ανδρών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί μια πολύ σημαντική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο 51χρονων συμβούλων αφού μιλούν τηλεφωνικά σε καθημερινή βάση. Μπορεί τα γραφεία τους να είναι εντελώς διαφορετικά – μικρό και λιτό του Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ αντικατοπτρίζοντας τη γερμανική λογική και προσέγγιση στα πράγματα και τεράστιο και πολυτελές αυτό του Ξαβιέ Μισκά που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του παλατιού των Ηλυσίων Πεδίων – οι δυο τους έχουν μάθει όχι μόνο να συνεργάζονται, να συνεννοούνται αλλά και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αλλωστε κλειδί της συνεργασίας τους είναι ότι οι συνομιλίες τους δεν θα διαρρεύσουν ποτέ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αντί να χρησιμοποιούν την τυπική γλώσσα των διπλωματών, οι δυο τους μιλούν ως άνθρωποι που εργάζονται πάνω στα ίδια θέματα από δύο διαφορετικές πρωτεύουσες. Με την ευρωπαϊκή κρίση να μαίνεται και τους ηγέτες τους να αναζητούν (διαφορετικές συνήθως ο ένας από τον άλλο) λύσεις, όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα, ρωτούν καθημερινά ο ένας τον άλλο: Τι συνέβη με το συγκεκριμένο θέμα; Πώς μπορούμε να το λύσουμε; Εχεις καμιά καινούργια ιδέα;

ΚΟΙΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ. Ο σκοπός και των δύο είναι ο ίδιος. Να πείσουν τους επενδυτές – είτε βρίσκονται στη Φρανκφούρτη είτε στο Παρίσι είτε στη Σιγκαπούρη – να αρχίσουν να αγοράζουν ξανά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από το «Spiegel» ως «από τις πιο δύσκολες σε όλη την ιστορία της χάραξης οικονομικής πολιτικής και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης βασίζεται στο εάν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα βρουν τρόπο να πετύχουν τον στόχο αυτό». Ωσπου να συμβεί αυτό, ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ και ο Ξαβιέ Μισκά θα συνεχίζουν να μιλούν από τα εντελώς διαφορετικά γραφεία τους και να συνεργάζονται στενά, όπως ακριβώς συνεργάζονται σήμερα η Γερμανία με τη Γαλλία και η Μέρκελ με τον Σαρκοζί καταλήγει το «Der Spiegel».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. Ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ θεωρείται πρόσωπο που καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και τη νοοτροπία των Γάλλων. Παρομοίως ο Ξαβιέ Μουσκά έχει στη Γαλλία τη φήμη ότι είναι ο συνεργάτης του Σαρκοζί που βρίσκεται πιο κοντά στη γερμανική νοοτροπία. Και οι δύο θέλουν να παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έχουν εμφανιστεί συχνά στο πλευρό των ηγετών τους.

Ο Νικολάους Μέγιερ-Λάντρουτ είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της καγκελαρίας όπου έχει τα καθήκοντα του πιο σημαντικού συμβούλου της Μέρκελ για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών. Υπηρέτησε αρκετά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο θείος του Αντρέας Μέγιερ-Λάντρουτ ήταν επίσης διπλωμάτης και η Λένα, η γερμανίδα τραγουδίστρια που κέρδισε το 2010 τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, είναι κόρη του ξαδέλφου του. Μιλάει με τον Ξαβιέ Μισκά στα γαλλικά αφού γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γυναίκα του είναι Γαλλίδα. Ο τίτλος του διδακτορικού του είναι «Η γαλλική και γερμανική ένωση» και οι σπουδές του στο θέμα τού επιτρέπουν να καταλαβαίνει καλύτερα τον συνομιλητή του.

Ο Ξαβιέ Μισκά είναι γενικός γραμματέας του προεδρικού μεγάρου και προσωπάρχης του Νικολά Σαρκοζί. Γνωρίζεται με τον Σαρκοζί από το 1979, όταν έγιναν φίλοι στο κολέγιο και είναι ο πιο σημαντικός σύμβουλος του γάλλου Προέδρου για οικονομικά θέματα. Στην πραγματικότητα, ο Ξαβιέ Μισκά είναι ισχυρότερος από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών. Κατάγεται από το Βικό, ένα χωριό της Κορσικής από το οποίο κατάγεται και η πρώτη σύζυγος του γάλλου Προέδρου, η Μαρί-Ντομινίκ Κιλιολί. Μάλιστα εκείνος τους πάντρεψε. Είναι ένας από τους λίγους στο προεδρικό μέγαρο στους οποίους επιτρέπεται να μιλούν στον Σαρκοζί χωρίς να κρατούν τους τύπους.