Ο 52χρονος Βουλφ σε τηλεοπτική συνέντευξη ζήτησε συγγνώμη διότι δεν αποκάλυψε ότι είχε λάβει δάνειο με ευνοϊκούς όρους από επιχειρηματίες φίλους του για να αγοράσει ένα σπίτι και παραδέχθηκε ότι το ηχητικό μήνυμα που άφησε στον διευθυντή της Bild, επιχειρώντας να εμποδίσει την δημοσίευση σχετικού άρθρου αποτέλεσε «σοβαρό λάθος».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι η καγκελάριος καλωσόρισε τις εξηγήσεις που έδωσε δημόσια ο Βουλφ στη συνέντευξή του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης σε δύο γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ταυτόχρονα θεωρώντας τις «ένα σημαντικό βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού» στο πρόσωπό του. Πρόσθεσε ότι η καγκελάριος τρέφει «υψηλή εκτίμηση» στον άνθρωπο και στον πρόεδρο Βουλφ.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Bild Κάι Ντίκμαν κάλεσε τον Βουλφ να του επιτρέψει να δημοσιοποιήσει απομαγνητοφωνημένο το μήνυμα που του είχε αφήσει την 12η Δεκεμβρίου. Ο Ντίκμαν έστειλε την απομαγνητοφώνηση στον Βουλφ, σημειώνοντας ότι δεν θα την δημοσιεύσει χωρίς τη συναίνεσή του.

Ο Βουλφ και η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία συγκρούονται πλέον και για το εάν ο πρόεδρος απλώς ζήτησε να καθυστερήσει η δημοσίευση του άρθρου για 24 ώρες ώστε να προετοιμάσει την απάντησή του ή απαίτησε να μην δημοσιευθεί ποτέ.

Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν δει μέρος της απομαγνητοφώνησης.

Ο Κούνο Χάμπερμπους, παραγωγός του τηλεοπτικού δικτύου NDR που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα, είπε πως ο Βουλφ ζήτησε να αναβληθεί η δημοσίευση, αλλά στην διάρκεια της κλήσης απείλησε επίσης να μηνύσει την Bild. Ο Χάμπερμπους προέβλεψε ότι το περιεχόμενο του μηνύματος θα διαρρεύσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όσο η υπόθεση απασχολεί την επικαιρότητας -περίπου τρεις εβδομάδες- η Μέρκελ στηρίζει επανειλημμένα τον πρόεδρο καλώντας τον παράλληλα να χειριστεί το θέμα ο ίδιος.

Εάν ο πρόεδρος, τα καθήκοντα του οποίου είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικά, αναγκαστεί να παραιτηθεί, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πολιτικό πλήγμα.

Ο Βουλφ επέστρεψε την Παρασκευή στα καθήκοντά του.

Ωστόσο, τα προβλήματά του πολλαπλασιάστηκαν, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ασκήθηκε αγωγή σε βάρος του και του ζητούνται 1,8 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τις πράξεις του ενόσω ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen. Μια ομάδα 67 τραπεζών και επενδυτών άσκησαν αγωγή εναντίον του Βολφ και άλλων τεσσάρων πρώην διευθυντικών στελεχών της Volkswagen στην Καρλσρούη.

Το διάστημα που ο Βουλφ ήταν πρωθυπουργός στην Κάτω Σαξονία, στην οποία ανήκει το 20% της Volkswagen, ήταν στο διοικητικό της συμβούλιο, ως το 2010. Ο ίδιος και άλλα τέσσερα στελέχη του ΔΣ της εταιρίας κατηγορούνται στην αγωγή ότι παρέμειναν «σιωπηλοί και άπραγοι» ενόσω η Porsche κατέγραψε μεγάλα κέρδη όταν είχε ανακοινώσει το 2008 ότι σχεδίαζε να αγοράσει την Volkswagen, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γερμανούς -το 61%- δηλώνουν ότι δεν πείστηκαν από την πρόσφατη «τηλε-απολογία» του Βουλφ στα δύο μεγάλα κανάλια. Ωστόσο, το 60% θεωρεί επίσης ότι ο Βουλφ «κέρδισε μία δεύτερη ευκαιρία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από