Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε την επέκταση του ορισμού του εν λόγω εγκλήματος, ανακοινώνοντας ότι οι άνδρες θα συμπεριλαμβάνονται στην καταμέτρηση του αριθμού των θυμάτων βιασμού.

Το 1929 το FBI είχε ορίσει ως βιασμό την σαρκική επαφή με μία γυναίκα, με τη χρήση βίας και παρά την θέλησή της – ορισμός που ίσχυε έως σήμερα. Ο νέος ορισμός αναγνωρίζει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να είναι θύτες ή θύματα σε έναν βιασμό.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Βάλερι Τζάρετ αποκάλεσε την αλλαγή του ορισμού «εξόχως σημαντικό βήμα», επειδή συμπεριλαμβάνει πλέον τους άνδρες, κάνοντας παράλληλα αναφορά και σε περιπτώσεις βιασμών γυναικών που δεν τελούνται απαραίτητα με χρήση σωματικής βίας.

Ο αναθεωρημένος ορισμός αναγνωρίζει περιπτώσεις στις οποίες το θύμα είναι ανίκανο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη σεξουαλική πράξη, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή λόγω της (μικρής) ηλικίας του. Η προβολή σωματικής αντίστασης δεν είναι, πλέον, απαραίτητη για να θεωρηθεί η πράξη βιασμός.

«Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν δεν το γνωρίζουμε σε όλη του την έκταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νέο ορισμό «νίκη» για τις γυναίκες και τους άνδρες, «το μαρτύριο των οποίων δεν λαμβάνονταν υπόψη εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια».

Η επέκταση του ορισμού του βιασμού, οι υποστηρικτές της οποίας εκτιμούν ότι ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, έχει και οικονομική διάσταση. Οι νομοθέτες βασίζονται στις στατιστικές για την εγκληματικότητα προκειμένου να κατανείμουν τα κονδύλια για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα βιασμού, τα οποία τώρα είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς θα σε αυτά προστεθούν και τα αρσενικού γένους θύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 71 άνδρες έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Πάντως, ο νέος ορισμός δεν θα αλλάξει τους ομοσπονδιακούς ή τους πολιτειακούς νόμους περί βιασμού.