Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Κλ.Φούεστ – ο οποίος είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών- τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρεή της κι έτσι να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός.

«Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου ήδη χρεοκοπημένη. Και η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτημα ήταν αν μπρούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά ομόλογα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να επι κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός» σημειώνει.

Ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σόιμπλε εκφράζει την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν σωστή επιλογή για την Ελλάδα και οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλυτερες από τα κόστης παραμονής.

Εκφράζει, δε, την άποψη ότι εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ζημιές και μακροπρόθεσμα θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς «η ανταγωνιστικότητα στον μισθολογικό τομέα θα επανερχόταν, όμως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερμήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισμό στο σχέδιο του οικονομικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας».

Πιθανή ανάγκη για κούρεμα άνω του 50%, βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Η απομείωση στην αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι «τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά». «Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπογράμμισε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».

Ο κ. Μπλανσάρ τόνισε όμως πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».

Αποχώρηση μέλους από το ευρώ «δεν θα διέλυε την ΕΕ», λέει εταίρος της Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή του στην άποψη της γερμανίδας καγκελαρίου πως η αποτυχία του ευρώ θα έφερνε την αποτυχία της Ευρώπης επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζίχοφερ, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και εταίρος της κυβέρνησης, επιμένοντας πως εάν μία χώρα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη δεν θα κατέρρε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Deutschlandfunk το Σάββατο, ο ηγέτης του CSU επανήλθε στην περίφημη φράση της Μέρκελ πως «εάν το ευρώ αποτύχει, θα έχει αποτύχει και η Ευρώπη». «Υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες στην ΕΕ που δεν είναι στο ευρώ, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της ΕΕ» είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βρετανία.

«Δεν το προτείνω, αλλά μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι προκαλούσε ζημιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή ή καταστροφή της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζίχοφερ.

Ο ηγέτης του CSU επέμεινε ουσιαστικά στη θέση του κόμματός του πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα εξόδου από την Ευρωζώνη -παρόμοιες δηλώσεις του το καλοκαίρι τον είχαν φέρει σε διάσταση με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως και οι ανάλογες αναφορές του Φίλιπ Ρέσλερ (ηγέτη του επίσης συγκυβερνώντος FDP).

«Το να «πετάξουμε» κάποιον έξω [από την Ευρωζώνη] είναι σκληρός όρος, αλλά η απομάκρυνση θα έπρεπε να είναι δυνατή ως έσχατο μέτρο, αυτήν είναι η θέση μας εδώ και μήνες» δήλωσε στη συνέντευξή του ο Ζίχοφερ.