Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ελβετία οι αγοραπωλησίες σε συνάλλαγμα που φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) Φίλιπ Χίλντεμπραντ και η σύζυγός του Κάσια. Η Κάσια Χίλντεμπραντ παραδέχτηκε ότι το καλοκαίρι εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου απέναντι στο ελβετικό φράγκο αγοράζοντας 500.000 δολάρια, τα οποία στη συνέχεια πώλησε με κέρδος.

Η Κάσια Χίλντεμπραντ δικαιολόγησε στο ελβετικό κανάλι SF τις επενδύσεις της λέγοντας ότι το δολάριο ήταν πολύ φθηνό. Επισήμανε μάλιστα ότι παρακολουθεί συνεχώς την αγορά συναλλάγματος αφού εργάστηκε στον κλάδο από το 1984 έως το 1999. Ανεξάρτητη έρευνα της SNB τον Δεκέμβριο για την υπόθεση αυτή δεν αποκάλυψε κάτι μεμπτό για τους Χίλντεμπραντ. Η υπόθεση πήρε νέα τροπή όταν η Bank Sarasin, όπου διατηρούν τους προσωπικούς λογαριασμούς τους οι Χίλντεμπραντ, απέλυσε εργαζόμενο που παραδέχτηκε ότι αποκάλυψε λεπτομέρειες των συναλλαγών σε δικηγόρο που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα.

Συνέχεια στην υπόθεση δίνει τώρα η ελβετική εβδομαδιαία εφημερίδα «Weltwoche». Σε προδημοσίευση του φύλλου της που κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα αναφέρει ότι τις συναλλαγές αυτές τις έκανε ο ίδιος ο επικεφαλής της SNB και όχι η σύζυγός του. Ο Χίλντεμπραντ φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να έχει πραγματοποιήσει σειρά συναλλαγών σε διάφορα νομίσματα – μόνο τον Μάρτιο αγόρασε δολάρια αξίας 1,1 εκατ. ελβετικών φράγκων. Η SNB σε απάντησή της επικαλέστηκε χθες έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή για το θέμα, αναφέροντας ότι «οι πρόσφατες αναφορές σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης για συναλλαγές από την οικογένεια Χίλντεμπραντ είναι εν μέρει λανθασμένες και δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες που δεν ήξεραν οι ελεγκτικές Αρχές».