Με μια από τις πιο ισχνές νίκες – μόλις 8 ψήφους – στην ιστορία των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε στην Αϊοβα την πρώτη μάχη στον δρόμο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου από τον Μπαράκ Ομπάμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε γνωστή την αποχώρησή της από την κούρσα η μία εκ των επτά υποψηφίων για το χρίσμα, η υπερσυντηρητική Μισέλ Μπάκμαν, αγαπημένη του κινήματος Τσάι Πάρτι, που ήρθε τελευταία.

Την έκπληξη έκανε ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ, που είχε αποκτήσει δυναμική τις τελευταίες ημέρες και ήρθε δεύτερος (συγκεντρώνοντας και αυτός, όπως και ο Ρόμνεϊ, από 24,5%) κυρίως με την ενίσχυση των ψηφοφόρων της χριστιανικής Δεξιάς που προσπάθησαν να ενωθούν απέναντι στον μορμόνο Ρόμνεϊ. Πολύ κοντά σε ψήφους, με ποσοστό 21,5%, τερμάτισε τρίτος ο βουλευτής του Τέξας Ρον Πολ. Τα αποτελέσματα της Αϊοβα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί σκληρή μάχη στις προκριματικές που ακολουθούν σε άλλες Πολιτείες. Επόμενος σταθμός την ερχόμενη Τρίτη η Νότια Καρολίνα όπου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Ρόμνεϊ προηγείται σημαντικά και σταθερά. «Εχω έναν μεγάλο στόχο μπροστά μου τώρα», δήλωσε ο 65χρονος πολιτικός. «Εχω μεγάλους ώμους. Είμαι διατεθειμένος να τα καταφέρω». Ο Ρόμνεϊ είναι ο πιο μετριοπαθής από τους υποψηφίους για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα και θεωρείται φαβορί καθώς είναι εκείνος τον οποίο προτιμά και η ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα χθες, λίγο προτού ανακοινωθεί η νίκη του, ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Τζον ΜακΚέιν ανακοίνωσε ότι τον στηρίζει.

Περισσότερα απ’ όλα τα άλλα, όμως, η ανάδειξη της εκλογικής επιτροπής (caucus) στην Αϊοβα κατέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, περιπλέκει την ικανότητα του Μιτ Ρόμνεϊ – αν είναι τελικά αυτός ο υποψήφιος για την προεδρία – να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρόμνεϊ μπορεί να διαθέτει τα περισσότερα χρήματα, την καλύτερη οργάνωση και συχνά τα καλύτερα ποσοστά, αν βρεθεί απέναντι στον Ομπάμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει, όπως σημειώνει ο Τζιμ Ράτενμπεργκ στους «New York Times», να εμβαπτιστεί στον αντικυβερνητικό και λαϊκιστικό ζήλο της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του ή να πείσει τους πιο παραδοσιακούς ψηφοφόρους ότι αν νικήσει τον Ομπάμα θα στρέψει όλη τη χώρα στις αξίες και στην κατεύθυνση που επιθυμούν εκείνοι. Η εντυπωσιακή εμφάνιση του υπερσυντηρητικού Ρικ Σαντόρουμ μπορεί να αναγκάσει τον Ρόμνεϊ να ασχοληθεί με πιθανά διχαστικά κοινωνικά θέματα σε μεγάλο βαθμό, κάτι που προσπαθεί εντέχνως να αποφύγει μέχρι τώρα. Ο τερματισμός του «νονού» του Τσάι Πάρτι Ρον Πολ στην τρίτη θέση μαρτυρεί ότι η φιλελεύθερη κοινωνική πλατφόρμα του σε θέματα όπως η διακοπή των ξένων επεμβάσεων και η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα συνεχίσει να συζητείται την ώρα που ο Ρόμνεϊ θα προτιμούσε να απευθύνεται στους ψηφοφόρους μόνο με μηνύματα για την εκδίωξη του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λόγω της οικονομικής του πολιτικής.

Πάντως, προς το παρόν, η επιθυμία να νικήσει τον Ομπάμα ίσως είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ρόμνεϊ προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που μπορεί να του βάλουν οι συντηρητικοί μέσα στο κόμμα του. Οι δημοσκοπήσεις στην Αϊοβα έδειξαν ότι για τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους είναι πιο σημαντικό να επιλέξουν τον υποψήφιο που μπορεί να κερδίσει τον Ομπάμα παρά εκείνον που είναι «πραγματικά συντηρητικός».