Στα αεροδρόμια της Αυστραλίας οι ταξιδιώτες έχουν αποχαιρετήσει τις κουραστικές ουρές στο check-in. Εχουν πει αντίο στη χρονοβόρο αναμονή για να παραδώσουν και κυρίως να παραλάβουν τις αποσκευές. Εχουν αποχαιρετήσει και το boarding pass, το δελτίο επιβίβασης που πάντα «κάπου εδώ το είχα, αλλά τώρα δεν το βρίσκω…».

Οι Αυστραλοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν στα αεροδρόμιά τους την ίδια τεχνολογία που οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν ήδη στους αυτοκινητόδρομους. Η ιδέα είναι η ίδια: να περνάς από τους ελέγχους χωρίς να σταματάς. Στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων αυτό εξασφαλίζεται χάρη στο Telepass. Στα αυστραλιανά αεροδρόμια εξασφαλίζεται χάρη σε μια κάρτα που χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα αναγνώρισης με το Telepass, τη ραδιοσυχνότητα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: ο κόσμος δεν κάνει πια ουρές. Ετσι τα αυστραλιανά αεροδρόμια που επένδυσαν στην τεχνολογία, έχουν γίνει το υπόδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Την επανάσταση άρχισε ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, η Qantas. Πώς όμως λειτουργεί αυτή η περίφημη κάρτα;

Φτάνεις στο αεροδρόμιο και, αντί να κατευθυνθείς στο check-in, βάζεις την κάρτα σε ένα από τα πολλά μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα• και σε 5 δευτερόλεπτα έχεις ολοκληρώσει 5 από τις διαδικασίες της επιβίβασης. Κάνεις ένα βήμα, βάζεις τη βαλίτσα σε έναν ιμάντα και δείχνεις την κάρτα στο αυτόματο μηχάνημα, το οποίο τη διαβάζει. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχει το βάρος και τις διαστάσεις και δίνει το OK. Αφήνεις τη βαλίτσα, είναι όμως σαν να συνεχίζεις να την κρατάς – πάντα χάρη στην κάρτα η οποία παρακολουθεί τις μετακινήσεις της από τον ιμάντα προς την πίστα και επισημαίνει ενδεχόμενα λάθη στον προορισμό της ή διάφορες δυσλειτουργίες. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο στις ΗΠΑ χάνονται κάθε χρόνο 1,6 εκατομμύρια αποσκευές. Φθάνεις λοιπόν στη θύρα επιβίβασης και ούτε εκεί χρειάζεσαι κάποιο χαρτί. Ενα άλλο μηχάνημα θα διαβάσει την κάρτα και θα επιβεβαιώσει ότι όλα είναι εντάξει. Εδώ μόνο θα παρουσιαστεί μια κυρία ή ένας κύριος για να σου δώσει ένα σημείωμα με τον αριθμό της θέσης. Και καλό ταξίδι.

Μα γιατί δεν κάνουμε όλοι όπως οι Αυστραλοί; Το σύστημα RFID (Radiofrequency Identity Card) λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο και σε άλλα αεροδρόμια, επισημαίνει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», από το Λας Βέγκας μέχρι το Χονγκ Κονγκ. Κανένας όμως δεν το εφαρμόζει συστηματικά όπως οι Αυστραλοί. Ασφαλώς όλα γίνονται ευκολότερα όταν η εθνική αεροπορική εταιρεία, στην προκειμένη περίπτωση η Qantas, ελέγχει και τα αεροδρόμια. Ωστόσο είναι σαφές ότι το μέλλον περνάει από την υιοθέτηση των υπηρεσιών αυτών από κοινού από τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες.