Και επισήμως διέψευσε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τον κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με όσα είπε για το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ, αφήνοντας μετέωρους τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν οι εφημερίδες «Το Βήμα της Κυριακής» και «ΤΑ ΝΕΑ» τον υπονόμευσαν επειδή εμπόδισε τον δανεισμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού.

«Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμειξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε «πελατειακά»» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Εθνικής. Και προσθέτει:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν το αίτημα του Οργανισμού να δανειοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ και το απέρριψαν, διότι ο ΔΟΛ δεν παρείχε τις αναγκαίες τραπεζικές εξασφαλίσεις. Ουδεμία άποψη ή γνώμη παραγόντων εκτός τράπεζας ζητήθηκε. Οπως δεν είχε ζητηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η τράπεζα είχε δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με 19 εκατ. ευρώ έναντι της εξασφάλισης που της παρείχε με το επί της οδού Μιχαλακοπούλου κτίριό του».

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, και ενώ είχε γίνει γνωστό από κύκλους της διοίκησης της Εθνικής τι ακριβώς είχε συμβεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης αναγκάστηκε να ανασκευάσει την τοποθέτηση με τις επιθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο ως εξής: «Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ επειδή δεν πληρούσε τα εκ του νόμου τεκμήρια και προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πολιτική υπόδειξη ή παρέμβαση του πρωθυπουργού ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οταν διαπιστώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι υπήρχε αρνητική στάση από τις εφημερίδες του συγκεκριμένου συγκροτήματος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της Εθνικής με την Alpha Bank, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα να του πουν γιατί μια τόσο θετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται αρνητικά. Και έμαθε ότι υπήρξε αίτηση για δανεισμό που απορρίφθηκε για καθαρά τραπεζικούς λόγους».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας νωρίτερα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε υποστηρίξει: «Ο διοικητής της τράπεζας απευθύνθηκε σε εμένα για το δάνειο του ΔΟΛ και του απάντησα: «Εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, να του δοθεί με βάση τους κανόνες και τους όρους της τράπεζας»».

Ο κ. Π. Μπεγλίτης ρωτήθηκε για το χρονικό χάσμα ανάμεσα στο αίτημα δανεισμού του ΔΟΛ και στην ανακοίνωση της αποτυχίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, και απάντησε ότι και τις δύο φορές είπε τα ίδια πράγματα και ότι «η χρονική αλληλουχία των γεγονότων δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η ουσία».

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων ωστόσο είναι η πιο ηχηρή διάψευση στους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

Πρώτον: Το αίτημα για το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ (σημειωτέον ότι η Εθνική είχε δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με άλλο δάνειο 19 εκατ. ευρώ με εμπράγματη εγγύηση το κτίριο του Οργανισμού επί της οδού Μιχαλακοπούλου, το οποίο είχε αποτιμηθεί 35 εκατ. ευρώ) υποβλήθηκε στη διοίκηση της Εθνικής έναν μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, και αφού είχε ήδη ναυαγήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Δεύτερον: Η αποκάλυψη για τον επικείμενο γάμο Εθνικής – Alpha έγινε στις 18.2.2011 και από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε ως γεγονός μεγάλης πολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΔΟΛ (in.gr, TA NEA online, TO ΒΗΜΑ online). Tην επομένη εξάλλου αποτέλεσε κεντρικό θέμα στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου με ιδιαίτερα ευνοϊκή προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι διαφαινόταν ήδη σαφώς το ναυάγιό της.

Στους ισχυρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου απάντησε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης. Ενδεικτικές της δήλωσής του είναι οι εξής φράσεις: «Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο πρόεδρος του ΔΟΛ τονίζει: «Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ΔΟΛ είχαν ταχθεί τότε υπέρ της συγχώνευσης των τραπεζών, προτάσσοντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα».