Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για τα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση από τις 15 Ιανουαρίου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε εκλογές ανάδειξης εσωτερικών μελών για τα Συμβούλια Διοίκησης.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων θα συναντηθούν τη Δευτέρα για μια ακόμα φορά με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Οπως προβλέπει ο νέος νόμος – πλαίσιο για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κρατική χρηματοδότηση συνδέεται με τις διαδικασίες ανάδειξης των Συμβουλίων των ΑΕΙ, τα οποία και θα τη διαχειρίζονται μετά τη συγκρότησή τους. Ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο σε δύο ΤΕΙ έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκκρεμούν. Αυτό, επειδή οι νυν διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νέου νόμου (η σχετική συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 3 Φεβρουαρίου) για διαφόρους λόγους που, κατά τη γνώμη τους, θίγουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Από την πλευρά της η κ. Αννα Διαμαντοπούλου παρ’ ότι έχει μιλήσει για «παιχνίδια εξουσίας» όσων πρυτάνεων κωλυσιεργούν, αναμένεται να αποδεχθεί μια παράταση στις προθεσμίες, ώστε να μην μπορούν πλέον οι αντιδρώντες πανεπιστημιακοί να μιλούν για «βεβιασμένη εφαρμογή» και «ασφυκτικές διαδικασίες».