«Απλές διοικητικές τελωνειακές παραβάσεις» και όχι λαθρεμπόριο καυσίμων χαρακτηρίζονται στην εσωτερική αλληλογραφία κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος Ηφαιστος από τους 3.417 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που πάγωσαν με εγκύκλιο του πρώην γενικού γραμματέα φορολογικών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη. Το πάγωμα των προστίμων αποτέλεσε την αφορμή δίωξης του κ. Καπελέρη σε βαθμό κακουργήματος.
Σε δύο εγκυκλίους του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη αλλά και του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, οι παραβάσεις αποσυνδέονται απολύτως από λαθρεμπορικές πράξεις. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σπινέλλης στην εισήγησή του τονίζει ότι «οι εκπρόθεσμες κινήσεις προτείνουμε να συνιστούν απλές διοικητικές τελωνειακές παραβάσεις». Το έγγραφο εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και στον Γ. Καπελέρη με παράλληλη κοινοποίηση στα γραφεία των Ευάγγ. Βενιζέλου και Ι. Διώτη.
Και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ όμως φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των παραβάσεων. Σε εγκύκλιο την οποία απέστειλε ο κ. Διώτης προς τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ στις 5 Αυγούστου κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης του ΣΔΟΕ σε αυτές τις υποθέσεις («η παρεμβολή του ΣΔΟΕ μόνο ως γραφειοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί») καθώς «συνιστούν απλές τελωνειακές παραβάσεις».

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Αλλωστε, στις 6 Ιουνίου η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Ηπείρου σε έγγραφό της προς την Κεντρική Υπηρεσία ΣΔΟΕ αναφέρει ότι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης της Ηπείρου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων στο σύστημα Ηφαιστος, δεν προκύπτουν ενδείξεις λαθρεμπορίου. Κρίνει μάλιστα ότι οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι περισσότερο επιβαρυντικές ακόμα και από περιπτώσεις λαθρεμπορίας, «είναι κυριολεκτικά εξοντωτικές και κατά τη γνώμη μας ξεπερνούν τα όρια της χρηστής διοίκησης (200.000 ευρώ, 300.000 ευρώ ή και 400.000 ευρώ ανάλογα με τον όγκο των συναλλαγών) με δεδομένο μάλιστα ότι από τον έλεγχο των εισροών - εκροών στο πετρέλαιο θέρμανσης αυτών των πρατηρίων δεν προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές στις εισροές - εκροές».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπελέρης υποστηρίζει πως η απόφασή του για αναστολή προστίμων δεν έχει τίποτα επιλήψιμο, δεδομένου ότι αφορούσε πάγωμα προστίμων όχι για λαθρεμπορικές πράξεις αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων από τους πρατηριούχους σε ένα - τεχνικά - προβληματικό σύστημα, το Ηφαιστος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από