Με το βλέμμα στραμμένο στη διεύρυνση των δυνάμεών τους είναι τα κόμματα της Αριστεράς, στα οποία ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο των εκλογών. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν – τις βλέπουν να πραγματοποιούνται ακόμη και το φθινόπωρο -, γι’ αυτό και, όπως λένε, δεν έχει τεθεί θέμα εκλογικού συναγερμού. Αντίθετα στη Δημοκρατική Αριστερά ετοιμάζονται για εκλογές την άνοιξη.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου απομακρύνει τον εκλογικό ορίζοντα από τις αρχές Απριλίου, καθώς θεωρούν ότι είναι πολλές οι παράμετροι που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών. «Εκλογές μπορεί να γίνουν τον Απρίλιο ή τέλος Μαρτίου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προκληθούν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπαδήμου ή αν υπάρξει σοβαρή αρνητική εξέλιξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Μέσα στον Γενάρη όπου θα γίνει Σύνοδος Κορυφής ποιος διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έλαβαν τον Οκτώβρη;» διερωτώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο στην ανάλυση που κάνουν θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει «επιχείρηση προπαγάνδας» προκειμένου να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, «κάτι που κατά βάθος θέλουν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι για να μη χρεωθεί καθένας ξεχωριστά νέα μέτρα».

Στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν αλλάξει το αίτημά τους για εκλογές «εδώ και τώρα», επιμένοντας ότι όσο δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση και υλοποιούνται σκληρά μέτρα τόσο βαθαίνει η ύφεση, καταστρέφονται υποδομές, ενώ απομακρύνεται η χώρα από το ευρώ. Θεωρούν μάλιστα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές «έχει λίγα ψωμιά», αλλά η αποτύπωση των νέων συσχετισμών θα δημιουργήσει νέα δυναμική και θα πιέσει τις δυνάμεις της Αριστεράς πολύ πιο έντονα να ανταποκριθούν στη συστράτευση.

Πάντως, η Κουμουνδούρου δεν έχει ακόμη αρχίσει να ασχολείται με τη διαδικασία των εκλογών διαμηνύοντας ότι «τα ψηφοδέλτια θα μείνουν ανοιχτά προσκαλώντας νέες δυνάμεις». Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Π. Κουρουμπλής, ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Ν. Κοτζιάς.